Σταθάκης: Eπαναδιαπραγμάτευση για να πληρώσει το χρέος η Ελλάδα

Για περιθώριο διαπραγμάτευσης με τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, βασισμένης στο αμοιβαίο ενδιαφέρον, κάνει λόγο ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της ισπανικής εφημερίδας ABC. “Το μήνυμα που θα δοθεί στις αγορές με μια νέα συμφωνία διάσωσης είναι ότι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο, κάτι που θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση της οικονομίας” σημείωσε ο κ. Σταθάκης

Παράλληλα πρόσθεσε ότι, αν δεν υπάρξει αναθεώρηση του προγράμματος, η Ελλάδα θα έχει περισσότερα προβλήματα αποπληρωμής του χρέους και υπογράμμισε ότι το να μειωθεί το χρέος και να βελτιωθεί η δημοσιονομική κατάσταση των χωρών που παρουσιάζουν πρόβλημα με το δημόσιο χρέος που δεν είναι βιώσιμο, είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον όλων των ευρωπαίων πολιτών.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τις εθνικοποιήσεις και απαντώντας στο ερώτημα γιατί να θέλει να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα, ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις αποτέλεσαν μια μεγάλη αποτυχία στο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τέθηκε ο στόχος των 50 δισ. ευρώ, εν συνεχεία καταδείχθηκε ότι το ποσό αυτό ήταν αστρονομικό και γι’ αυτό μειώθηκε. Τελικά το ποσό που επιτεύχθηκε ήταν μόνον 2,9 δισ. ευρώ και αυτό μόνον από ιδιωτικοποιήσεις κρατικών μονοπωλίων.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα έχουν θετικό αντίκτυπο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει ένα νέο διαφανές θεσμικό πλαίσιο, που θα επαναπροσδιορίσει τη σχέση μεταξύ του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα όσον αφορά τις δημόσιες συμβάσεις.