«Αυλαία» ετοιμάζει η TOTAL από τα τεμάχια 10 και 11 στην κυπριακή ΑΟΖ

Την αποχώρησή της  από τα δικαιώματα της στην έρευνα και στην εκμετάλλευση στα τεμάχια 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ ανακοίνωσε η γαλλική εταιρεία ΤΟΤΑL, η οποία σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» έχει ενημερώσει σχετικά ήδη την κυπριακή κυβέρνηση για το γεγονός ότι «δεν βρίσκει γεωτρήσιμες γεωλογικές δομές». Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι μετά από εμπεριστατωμένες μελέτες και αναλύσεις των σεισμογραφικών, όπως και άλλων επιστημονικών δεδομένων, δεν εντόπισε εμπορικά συμφέροντα, υπό τις παρούσες συνθήκες, στα κοιτάσματα που έχουν ερευνηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, η TOTAL έχει ενημερώσει την Λευκωσία ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει, αν και θεωρείται δεδομένο ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και είναι τελικές. Αυτό σημαίνει, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, ότι η TOTAL προτιμά να χάσει περίπου 70 – 80 εκατομμύρια ευρώ που επένδυσε μέχρι στιγμής για τα τεμάχια «10» και «11», παρά να επενδύσει ακόμα 250-300 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για δύο τουλάχιστον γεωτρήσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί – από μία σε κάθε τεμάχιο.

Συγκεκριμένα, η TOTAL, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συγκεντρώνει ο «Φιλελεύθερος», έχει δώσει αρχικά στο πλαίσιο της τελικής κατάληξης του Β Γύρου Αδειοδότησης, 48 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει τα δικαιώματα για έρευνα και εκμετάλλευση των τεμαχίων «10» και «11». Επιπρόσθετα, κατέθεσε μετέπειτα, το 2013, εγγυητικές ύψους 10% για το εκτιμώμενο κόστος των απαιτούμενων δύο γεωτρήσεων που δεσμεύτηκε με βάση τη συμφωνία της με τη Δημοκρατία να πραγματοποιήσει, δηλαδή περίπου ακόμα 25 εκατομμύρια ευρώ.

Παρόλα αυτά, η TOTAL φαίνεται ότι δεν εκτιμά ως αξιόλογα τα ευρήματα στα δύο αυτά τεμάχια, κάτι το οποίο είχε διαρρεύσει έντονα τον τελευταίο καιρό. Μάλιστα, σε επιστημονικό επίπεδο είχε εξηγηθεί, ότι η γεωλογική διαμόρφωση νότια της υποθαλάσσιας οροσειράς του Ερατοσθένη, είναι πολύ διαφορετική από τη γεωλογική διαμόρφωση ανατολικά της οροσειράς, προφανώς λόγω των συνθηκών διαμόρφωσης τους, των ροών των μεγάλων ποταμών κ.τ.λ πριν δεκάδες εκατομμύρια χρόνια.

Κυβερνητική πηγή που μίλησε στον «Φιλελεύθερο» άφησε να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις της TOTAL δεν συνδέονται με τυχόν τουρκικές πιέσεις ή άλλους πολιτικούς λόγους, καθώς τόσο στις αρχές του 2013 που η γαλλική εταιρεία υπέγραψε τη συμφωνία για τις γεωτρήσεις, όσο και πριν το τέλος του 2013, που η TOTAL υπέγραψε το Μνημόνιο Συνεργασίας για τερματικό υγροποίησης, οι τουρκικές απειλές και προκλήσεις ήταν επίσης έντονες, όμως η εταιρεία προχώρησε στις υπογραφές με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Υπενθυμίζεται πάντως, ότι η TOTAL είχε κάνει αναφορές για αναζήτηση πετρελαίου στα δύο τεμάχια, κάτι που λόγω της κάθετης πτώσης των τιμών του πετρελαίου έχει γίνει τώρα διεθνώς όχι και τόσο συμφέρουσα υπόθεση. Πρόσθετα, οι διεθνείς κολοσσοί, έχουν το τελευταίο διάστημα –λόγω πτώσης των τιμών πετρελαίου και σε κάποιο βαθμό αντίστοιχα και του φυσικού αερίου– προχωρήσει σε πρωτοφανείς περιορισμούς δαπανών και ακύρωση τεράστιων επενδυτικών προγραμμάτων.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, η Qatar Petroleum και Royal Dutch Shell ακύρωσαν το επενδυτικό πρόγραμμα «Al Karaana» με επενδύσεις 6,4 δισ. δολαρίων στο Κατάρ και η Chevron επενδύσεις 630 εκατ. δολαρίων, ενώ BP και Halliburton, ανακοίνωσαν απολύσεις προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικές αναφορές σε εξειδικευμένα διεθνή έντυπα, που αναφέρουν ότι λόγω της ακύρωσης ή αναβολής γεωτρητικών δραστηριοτήτων παγκόσμια, οι τιμές διάθεσης γεωτρητικών πλατφορμών για μεγάλα βάθη, μειώθηκαν από 500.000 σε 300.000 ημερησίως.

Πηγή:www.capital.gr