Τσίπρας: Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία-Ζάεφ: Αλλάζουμε όνομα στο αεροδρόμιο των Σκοπίων

Τρεις ώρες διήρκεσε η χθεσινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός.

«Κατέστησα σαφές ότι πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία, με ισχύ έναντι όλων», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. «Ανταλλάξαμε ιδέες και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε υπό την εποπτεία μας τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται ήδη υπό την εποπτεία του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι, τόσο εκείνος, όσο και ο κ. Ζάεφ, «έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό και υπευθυνότητα».

«Αγωνιζόμαστε και οι δυο να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας, προσπαθώντας παράλληλα να βρούμε λύσεις σε αυτά που μας χωρίζουν» τόνισε προσθέτοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι να προωθηθεί μια ατζέντα συνεργασίας, για να προχωρήσει η περιοχή των Βαλκανίων μπροστά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Υπογράμμισε ότι «δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το ζήτημα της ονομασίας, αλλά να οικοδομήσουμε τις σχέσεις μας σε στέρεες βάσεις» και στάθηκε στην ανάγκη αντιμετώπισης του αλυτρωτισμού σε όλες του τις μορφές.

Αλλάζει όνομα το αεροδρόμιο και λεωφόροι των Σκοπίων

Το ότι η χώρα του θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο, το οποίο τώρα ονομάζεται Μέγας Αλέξανδρος αλλά και σε λεωφόρους διεμήνυσε ο πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. «Η δράση μας δείχνει την καλή μας πίστη. Αυτό καταδεικνύει το γεγονός ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος του γείτονά μας. Αυτό θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας» είπε ο Ζάεφ.

Σημείωσε μάλιστα την ανάγκη η τελική λύση να είναι αποδεκτή και από τις δύο μεριές, «να φροντίσουμε και τα συμφέροντα των δύο, να λαμβάνει υπ’ όψιν τα συμφέροντα των λαών μας».

Εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η πλειονότητα των πολιτών και στις δύο χώρες θέλουν φιλικές σχέσεις, «θέλουμε να είμαστε εταίροι στην Ε.Ε. και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ» είπε ο κ. Ζάεφ.

«Εμείς ως πρωθυπουργοί έχουμε το όραμα, την αίσθηση ευθύνης και το κουράγιο για να βρούμε λύση στο τόσο μακροχρόνιο πρόβλημα. Είναι ζωτικής σημασίας για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.», ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Δέσμευση Τσίπρα για προώθηση θεμάτων που “έχουν παγώσει”

«Θα προωθήσουμε και εμείς από την πλευρά μας κάποια θέματα που έχουν παγώσει», συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι για να προχωρήσει η ένταξη της γείτονος στο ΝΑΤΟ και ΕΕ “πρέπει να λύσουμε όλα τα ανοιχτά θέματα. Θα εντατικοποιήσουμε τις διαβουλεύσεις υπό τον ΟΗΕ. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μία σύνθετη ονομασία έναντι όλων».

«Οι συνομιλίες για τα θέματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα εντατικοποιηθούν, με σημαντικότερο ίσως το άνοιγμα της διασυνοριακής διάβασης των Πρεσπών», συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Τρεις ώρες κράτησε η συνάντηση

Περίπου τρεις ώρες κράτησε η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός της Ελβετίας, όπου εξέτασαν τις προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς για το ζήτημα της ονομασίας.

Η συνάντηση μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών διήρκεσε δύο ώρες και στη συνέχεια συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νικολά Ντιμιτρόφ.

Στην Ελλάδα μετά το μεγάλο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, οργανώνεται και δεύτερο στην Αθήνα.

Τα Σκόπια μέσω του κυβερνητικού τους εκπροσώπου χαρακτήρισαν τη συνάντηση ως βήμα προόδου προς την επίλυση του ζητήματος. «Η ίδια η συνάντηση αποτελεί βήμα προόδου προς την κατεύθυνση της λύσης. Η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ανάλυσης και συντονισμού σχετικά με το τελευταίο πλαίσιο που παρουσίασε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς» ανέφερε ενδεικτικά.

Μία συνάντηση με ιδιαίτερο βάρος και συμβολισμό που το πρωθυπουργικό επιτελείο χαρακτηρίζει ως «Ιδιαίτερης κρισιμότητας» αφού οι δύο πρωθυπουργοί θα διερευνήσουν τις δυνατότητες μίας ιστορικής σύγκλισης για τη μείζονα διαφορά στο ονοματολογικό, αλλά και τα άλλα θέματα (αλυτρωτισμός εκ της γειτονικής χώρας) που χωρίζουν τις δύο πλευρές για δεκαετίες πλέον.

Επιπλέον είναι σημαντικό να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα στις διαπραγματεύσεις αλλά και στη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να μην τραβήξουν σε μάκρος και χαθεί το μομέντουμ, όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές.

Να θυμίσουμε ότι στο τελευταίο Briefing, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση προσδοκά να καταγραφεί πρόοδος και να επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει καλή θέληση. Όσο για τις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους λοιπούς γείτονες στο περιθώριο του Παγκόσμιου Φόρουμ (ήτοι τον Αλβανό ομόλογό του, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας και τον Κροάτη πρωθυπουργό) είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι θα περάσει με τον δικό του τρόπο το μήνυμα ότι το Σκοπιανό είναι θέμα διμερές, ξεκόβοντας το…βήχα για τυχόν έμμεσες πιέσεις.

Ο κ. Τσίπρας θα επιστρέψει στην Αθήνα αργά το βράδυ της Πέμπτης, κι εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και αν υπάρχει μία πρόοδος στο θέμα, θα ενημερώσει την αντιπολίτευση στη Βουλή.

Βέβαια η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει κι ένα ακόμη σοβαρό εμπόδιο: τα συλλαλητήρια. Μετά το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στο Μαξίμου ανησυχούν για τις αντιδράσεις, πολιτικές και κοινωνικές. Κι ακολουθεί το νέο συλλαλητήριο που διοργανώνεται στις 4 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

Και μην ξεχνάμε και τη στάση των ΑΝΕΛ, που δηλώνουν ανυποχώρητα αρνητικοί σε μία λύση με σύνθετη ονομασία.