Τσίπρας για το Σκοπιανό: Πρώτα να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό και μετά το όνομα
Σε δηλώσεις προχώρησαν μετά την συνάντηση τους ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ.
Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τη θέση για σύνθετη ονομασία έναντι όλων και διαμήνυσε πως «Πρώτα ο αλυτρωτισμός και μετά το όνομα».
«Δεν θέλουμε να λύσουμε μόνο το θέμα του ονόματος, πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Ζάεφ από την πλευρά του απάντησε ότι έχουμε την επιθυμία να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με υπευθυνότητα.
«Θέλω να διαβεβαιώσω όσους μας παρακολουθούν ότι έχουμε την επιθυμία να γεφυρώσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με πραγματισμό και αίσθημα υπευθυνότητας. Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά να θέσουμε τις διμερείς σχέσεις σε νέα θεμέλια. Πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοιχτό παράθυρο για να αντιμετωπίσουμε παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον. Ο Ζ. Ζάεφ θα προχωρήσει άμεσα σε πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Και εγώ είμαι διατεθειμένος διαδικασίες που είχε σταματήσει η Ελλάδα, να τις ξεπαγώσουμε», δήλωσε ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις μετά τη συνάντηση.
«Είμαστε δεσμευμένοι να χτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ μας, να συμβάλουμε να ξεπεραστεί το εν λόγω πρόβλημα. Όλοι είμαστε σε μια στιγμή που μπορούμε να κατακτήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας (…) Η πλειοψηφία των πολιτών και στις δύο χώρες θέλουν να έχουν φιλικές σχέσεις με αμοιβαία συνεργασία. Θέλουμε να είμαστε εταίροι και σύμμαχοι σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Έχουμε καταδείξει στο παρελθόν ότι μπορούμε να εργαστούμε από κοινού. Εμείς ως πρωθυπουργοί έχουμε το όραμα, την αίσθηση ευθύνης και το κουράγιο για να λύσουμε το πρόβλημα. Ήρθε η στιγμή να βρουμε μια λύση γιατί είναι ζωτική για την πορεία μας προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Πρέπει να φροντίσουμε τα συμφέροντα και των δύο. Η λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ταυτότητα των δύο χωρών. Θα φύγει το όνομα του Μ. Αλέξανδρου από το αεροδρόμιο και τους αυτοκινητόδρομους», υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Ζάεφ.
Τρεις ώρες κράτησε η συνάντηση
Περίπου τρεις ώρες κράτησε η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός της Ελβετίας, όπου εξέτασαν τις προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς για το ζήτημα της ονομασίας.
Η συνάντηση μεταξύ των δύο Πρωθυπουργών διήρκησε δύο ώρες και στη συνέχεια συμμετείχαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νικολά Ντιμιτρόφ.
Από τις δηλώσεις που θα ακολουθήσουν θα φανεί αν τελικά υπάρχει προοπτική επίλυσης, δεδομένων των αντιδράσεων που εκδηλώνονται και στις δύο χώρες.
Στην Ελλάδα μετά το μεγάλο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, οργανώνεται και δεύτερο στην Αθήνα.
Τα Σκόπια μέσω του κυβερνητικού τους εκπροσώπου χαρακτήρισαν τη συνάντηση ως βήμα προόδου προς την επίλυση του ζητήματος. «Η ίδια η συνάντηση αποτελεί βήμα προόδου προς την κατεύθυνση της λύσης. Η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ανάλυσης και συντονισμού σχετικά με το τελευταίο πλαίσιο που παρουσίασε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς» ανέφερε ενδεικτικά.
Μία συνάντηση με ιδιαίτερο βάρος και συμβολισμό που το πρωθυπουργικό επιτελείο χαρακτηρίζει ως “Ιδιαίτερης κρισιμότητας” αφού οι δύο πρωθυπουργοί θα διερευνήσουν τις δυνατότητες μίας ιστορικής σύγκλισης για τη μείζονα διαφορά στο ονοματολογικό, αλλά και τα άλλα θέματα (αλυτρωτισμός εκ της γειτονικής χώρας) που χωρίζουν τις δύο πλευρές για δεκαετίες πλέον.
Επιπλέον είναι σημαντικό να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα στις διαπραγματεύσεις αλλά και στη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να μην τραβήξουν σε μάκρος και χαθεί το μομέντουμ, όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να εκφράσει στον ομόλογό του κ. Ζάετς την εθνική θέση για σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και φυσικά απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της γειτονικής χώρας.
Να θυμίσουμε ότι στο τελευταίο Briefing, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση προσδοκά να καταγραφεί πρόοδος και να επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει καλή θέληση. Όσο για τις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους λοιπούς γείτονες στο περιθώριο του Παγκόσμιου Φόρουμ (ήτοι τον Αλβανό ομόλογό του, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας και τον Κροάτη πρωθυπουργό) είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι θα περάσει με τον δικό του τρόπο το μήνυμα ότι το Σκοπιανό είναι θέμα διμερές, ξεκόβοντας το…βήχα για τυχόν έμμεσες πιέσεις.
Κατόπιν, μετά τη συνάντηση κι ανάλογα με τα αποτελέσματά της, ο κ. Τσίπρας που θα επιστρέψει στην Αθήνα αργά το βράδυ της Πέμπτης, κι εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και αν υπάρχει μία πρόοδος στο θέμα, θα ενημερώσει την αντιπολίτευση στη Βουλή.
Βέβαια η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει κι ένα ακόμη σοβαρό εμπόδιο: τα συλλαλητήρια. Μετά το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στο Μαξίμου ανησυχούν για τις αντιδράσεις, πολιτικές και κοινωνικές. Κι ακολουθεί το νέο συλλαλητήριο που διοργανώνεται στις 4 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.
Και μην ξεχνάμε και τη στάση των ΑΝΕΛ, που δηλώνουν ανυποχώρητα αρνητικοί σε μία λύση με σύνθετη ονομασία.