Στην Ελβετία μεταφέρεται το πολιτικό ενδιαφέρον, όπου αναμένεται το επόμενο τριήμερο να υπάρξουν εξελίξεις τόσο στην οικονομία, όσο και στο ονοματολογικό των Σκοπίων. Ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στο οποίο εκτός από πολιτικούς, θα παρευρεθούν σημαντικά στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου. Μάλιστα, σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει από το μεσημέρι συναντήσεις με επενδυτές που ενδιαφέρονται να ρίξουν φρέσκο χρήμα στην αναπτυσσόμενη ελληνική οικονομία.
Στόχος η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί την Πέμπτη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici και με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Christine Lagarde, στους οποίους θα μεταφέρει τη βούληση της κυβέρνησης για “καθαρή έξοδο” της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο, χωρίς την ύπαρξη προληπτικής γραμμής στήριξής (για την οποία έχει κάνει επανειλημμένως λόγο ο Γιάννης Στουρνάρας). Άλλωστε, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, φαίνεται πως και οι δανειστές δεν είναι …ιδιαιτέρως θερμοί για τη συμφωνία ενός τέταρτου προγράμματος για την ελληνική οικονομία. Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως η “καθαρή έξοδος” θα βοηθήσει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, οι οποίες θα τονώσουν την ελληνική οικονομία.
Eρωτηματικό για τη στάση του ΔΝΤ
Μετά το χθεσινό πράσινο φως από το Eurogroup, το ελληνικό ενδιαφέρον στρέφεται στο ΔΝΤ. Βάση συμφωνίας, το Ταμείο οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση του για το αν θα συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και με ποιον τρόπο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν το ΔΝΤ αποχωρήσει από το πρόγραμμα, τότε η Αθήνα θα ζητήσει από τους δανειστές την κατάργηση των προγραμματισμένων περικοπών στις συντάξεις για το 2019 και της μείωσης του αφορολόγητου του 2020, καθώς αυτές ήταν απαιτήσεις των Αμερικανών. Για πολλούς στο Μαξίμου, η αποχώρηση του ΔΝΤ θα ήταν το ιδανικό σενάριο, την ώρα που οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να συζητούν για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Μάλιστα, στο χθεσινό Eurogroup, οι υπουργοί των Οικονομικών της Ευρωζώνης δεσμεύθηκαν για τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους, κάτι που σίγουρα χαροποίησε την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.
Εγκρίθηκε η δόση – Παραμμένουν οι εκκρεμότητες
Παρότι η σύνοδος των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης έκλεισε την γ’ αξιολόγηση και εγκρίθηκε η δόση των 6,7 δις ευρώ, κάποια προαπαιτούμενα έχουν μείνει ακόμα ανοιχτά: Η πλήρης εφαρμογή της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ο επανυπολογισμός και η απονομή 3500 επικουρικών συντάξεων, η εφαρμογή της εξισορρόπησης δαπανών υγείας, ενεργειακά θέματα (αποκρατικοποίηση ΔΕΣΦΑ, διευθέτηση ιδιωτικών οφειλών προς την ΔΕΗ, δευτερεύουσα νομοθεσία για τις δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας), η παραχώρηση του Ελληνικού και της Εγνατίας Οδού και αλλαγές στο δημόσιο (διορισμών νέων γενικών γραμματέων, κινητικότητα, ανασκόπηση στους κλάδους που υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά) είναι τα κυριότερα θέματα προς υλοποίηση.
Ονοματολογικό – Εξωτερική Πολιτική
Την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ και δεν αποκλείεται να υπάρχουν εξελίξεις στο ονοματολογικό ζήτημα. Από την κυβέρνηση θεωρούν πως τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία να κλείσει ένα θέμα, το οποίο απασχολεί την ελληνική εξωτερική πολιτική εδώ και δεκαετίες. Στην κυβέρνηση θεωρούν πως τώρα είναι ευνοϊκές οι συνθήκες, καθώς οι Σκοπιανοί είναι αυτοί που βιάζονται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξής τους στο ΝΑΤΟ. Στην ελληνική αισιοδοξία συμβάλλει και η μετριοπαθής στάση του κ. Ζάεφ, σε σύγκριση πάντα με τις πολιτικές Γκρουέφσκι.
Την Πέμπτη ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Arkady Dvorkovich, με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Edi Rama, με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, Andrej Plenkovic και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Αρμόδιο για την Πολιτική Γειτονίας και Διεύρυνσης, Johannes Hahn