Σαντορινιός για Μακεδονικό: Τα συλλαλητήρια δεν βοηθούν (βίντεο)

Στην εκπομπή Σήμερα, στον ΣΚΑΪ, με τον Δημήτρη Οικονόμου και τη Μαρία Αναστασοπούλου, ήταν σήμερα καλεσμένος ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.Ο Νεκτάριος Σαντορινιός έδωσε πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό του πλοίου που παρασύρθηκε από τους θυελλώδεις ανέμους τα ξημερώματα της Πέμπτης, ενώ κλήθηκε να σχολιάσει την επικαιρότητα και ιδιαίτερα την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ.

Σχετικά με το ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΓΙΑΣΟΥ

«Πρόκειται για ένα παροπλισμένο πλοίο (ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΓΙΑΣΟΥ) που βρισκόταν στο αγκυροβόλιο Πειραιά και παρασύρθηκε από τους δυνατούς ανέμους. Μόλις ενημερωθήκαμε, η αντίδραση ήταν άμεση, κινητοποιήθηκε όλο το Λιμενικό Σώμα. Ο Αρχηγός ΛΣ- ΕΛΑΚΤ, σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία, βρέθηκε άμεσα στο σημείο, συντόνισε όλη τη διαδικασία και για αυτό δεν είχε συνέχεια το περιστατικό. Από το πρωί της Πέμπτης το πλοίο έχει ακινητοποιηθεί και ασφαλιστεί. Αυτή τη στιγμή, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία του αυτόφωρου κατά του ιδιοκτήτη για κίνδυνο πρόκλησης ναυαγίου και άλλες κατηγορίες».

«Το 2013 επετράπει στο ΠΑΓΙΑ ΑΓΙΑΣΟΥ να παραμείνει στο αγκυροβόλιο για 30 μέρες. Αυτές οι μέρες έγιναν χρόνια, χωρίς μέσα στο διάστημα αυτό να έχει γίνει καμία ενέργεια για την απομάκρυνσή του. Η πρώτη ενέργεια όχλησης του ιδιοκτήτη και όσων έχουν υποθήκες πάνω στο πλοίο, έγινε το Σεπτέμβρη του 2015, υπό τη δική μας Κυβέρνηση. Στη συνέχεια, και με τη δημιουργία της Δημόσιας Αρχής Λιμένα, που εμείς συστήσαμε, κινήθηκαν οι διαδικασίες για την απομάκρυνσή του. Τραγική ειρωνεία είναι πως σήμερα (19/1/18) έληγε η προθεσμία ώστε να το απομακρύνει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης. Όπως και να έχει, έχουμε ήδη κινήσει διαγωνισμό για την εξεύρεση αναδόχου, ώστε να φύγει το πλοίο από το σημείο και να πάει για διάλυση».

«Συνολικά υπάρχουν 60 πλοία επικίνδυνα και επιβλαβή στα λιμάνια. Εμείς, με εντατικό τρόπο, έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες- οι οποίες είναι χρονοβόρες και περίπλοκες- ώστε να απομακρυνθούν και να πάψουν να αποτελούν κίνδυνο για το περιβάλλον και τη ναυσιπλοΐα».

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης χρησιμοποιούν την Εκκλησία αλά κάρτ

«Πριν λίγες μέρες, η αντιπολίτευση μας κατηγορούσε ότι δε σεβόμαστε την Εκκλησία και δεν κάνουμε διάλογο μαζί της για το θέμα των διαπραγματεύσεων για το όνομα της ΠΓΔΜ. Ενώ, χθες που πήγε ο Πρωθυπουργός να ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο για την πορεία των διπλωματικών συζητήσεων, αφού στο τραπέζι των διεκδικήσεων υπάρχουν και Εκκλησιαστικά ζητήματα, μας κατηγορούν ότι δεν έπρεπε να είχε πάει. Μάλλον χρησιμοποιούν το θεσμό της Εκκλησίας αλά κάρτ και για να επιτεθούν στην Κυβέρνηση».

«Εμείς σεβόμαστε το ρόλο της Εκκλησίας και τις θέσεις της. Φάνηκε άλλωστε από την επιστολή του Πρωθυπουργού προς τον κ. Ιερώνυμο. Είναι θετικό ότι η παρούσα ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδας δείχνει ένα συναινετικό πνεύμα πάνω στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων. Η Εκκλησία φυσικά και πρέπει να εκφράζει τις θέσεις της και την άποψή της αλλά είναι σημαντικό- όπως γράφτηκε και στη χθεσινή ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής- ότι αναγνωρίζει πως αρμόδιοι για τις τελικές αποφάσεις είναι η Κυβέρνηση και η Βουλή».

ΠΓΔΜ- Συλλαλητήρια

«Πιστεύω ότι τα συλλαλητήρια υποκινούνται από εθνικιστικούς κύκλους και τη Χρυσή Αυγή. Παράδειγμα η παρέμβαση και τα επεισόδια που έκανε η Χ.Α. στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης».

«Δεν πιστεύω ότι βοηθούν τα συλλαλητήρια. Δεν είμαστε σε κενό χρόνο. Υπάρχει ήδη μια διαμορφωμένη κατάσταση και μια ενδιάμεση Συμφωνία: Τα Σκόπια λέγονται Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Και το «πρώην» δεν αφορά ούτε το Δημοκρατία, ούτε το Μακεδονία.

«Είναι μια ιστορική ευκαιρία να λυθεί ένα ζήτημα που αποτελούσε ανάχωμα στην εξέλιξη των Βαλκανίων και είναι ευκαιρία να αναδειχθεί η Ελλάδα ως ηγέτιδα δύναμη της περιοχής. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δυο Κυβερνήσεις που επιθυμούν λύση για το καλό και των δυο χωρών. Εθνικά υπεύθυνη στάση έχει όποιος προσπαθεί να λύσει το ζήτημα και όχι αυτοί που τορπιλίζουν τις προσπάθειες».

«Η εθνική μας γραμμή, που είναι αποτέλεσμα των διπλωματικών προσπαθειών του παρελθόντος- δεν την βγάλαμε εμείς- μιλά για μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Erga Omnes».

«Δεν θεωρώ ότι σε αυτή τη φάση «χωράει» ένα Δημοψήφισμα, είτε αυτό διεξαχθεί στη χώρα μας, είτε στα Σκόπια. Οι πολιτικές δυνάμεις εκφράζουν την πλειοψηφία του λαού και μπορούν να συνεννοηθούν ώστε να έχουμε μια λύση».