«Αξιολόγηση υπόδειγμα» χαρακτήρισε την τρίτη αξιολόγηση ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, υπογραμμίζοντας ότι η συζήτηση για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα θα ξεκινήσει τώρα.
Ειδικότερα, μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Σχοινάς επισήμανε ότι η τρίτη αξιολόγηση «πηγαίνει πολύ καλά» και πρόσθεσε ότι «όλος ο κόσμος θέλει η Ελλάδα να πατήσει γερά στα πόδια της» ώστε να υπάρξει ένα κλίμα βεβαιότητας και να μπει «απαγορευτικό» στους κερδοσκόπους. «Σε αυτό το κλίμα της μεταμνημονιακής Ελλάδας πρέπει και στο εσωτερικό της χώρας να στηριχθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια» σημείωσε.
Για την Προληπτική Γραμμή Στήριξης, ανέφερε ότι είναι μια από τις δυνατότητες που προβλέπονται στη συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. «Είναι μια από τις πιθανές διόδους για το μέλλον, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό προϋποθέτει ότι θα συμφωνηθεί η προσφυγή σε μια τέτοια δίοδο» τόνισε.
Ερωτηθείς για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι η ήπειρός μας πέρασε πολλά τα τελευταία τρία χρόνια και ότι στο τέλος αυτής της περιόδου, αποδείχθηκε πιο ανθεκτική από ό,τι περίμεναν οι εχθροί της ή προέβλεπαν οι Κασσάνδρες. Παρατήρησε παράλληλα ότι «από τον Σεπτέμβριο αλλάζουν οι πολιτικοί άνεμοι στην Ευρώπη, για πρώτη φορά όλες οι οικονομίες μας είναι σε ανάπτυξη, η απασχόληση είναι σε ιστορικό υψηλό και στις 27 χώρες της Ε.Ε., το ευρώ ξαναπαίρνει την θέση του ως άγκυρα σταθερότητας στο παγκόσμιο σκηνικό» και άρα «είναι πιθανότερο να δεχθούμε πίεση για νέες προσχωρήσεις παρά να δούμε νέες αποχωρήσεις από την Ε.Ε.».
Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Σχοινάς σχολίασε ότι «ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζάεφ φαίνεται να καταλαβαίνει κάτι απλό, που η Ευρώπη το έχει διατυπώσει πολλές φορές στο παρελθόν: ότι στα Βαλκάνια δεν υπάρχει χώρος για εθνικισμούς, για πατριδοκαπηλία, για αγάλματα και αλυτρωτισμούς και σε κάθε περίπτωση όποιος προσβλέπει σε ένα ευρωπαϊκό μέλλον, όλα αυτά πρέπει να τα αφήσει πίσω του».
Επισήμανε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει άμεση εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, αλλά δική της δουλειά είναι να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και να καταστεί σαφές ότι κάθε χώρα που έχει ως φιλοδοξία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πρέπει να το κάνει χωρίς να έχει λύσει θεμελιώδη θέματα που την χωρίζουν από τα κράτη μέλη μας. «Τα Σκόπια, πρόσφατα, υπέγραψαν μια σημαντική συνθήκη φιλίας και καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία που αίρει πολλά από τα διμερή τους προβλήματα. Είναι ώρα να κάνουν κάτι αντίστοιχο και με την Ελλάδα για το όνομα της χώρας» πρόσθεσε.