Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση δεν πρέπει να εμπλέκεται στο θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ιστότοπο capital.gr πέρα από τις απαντήσεις του στα ζητήματα του ονόματος της ΠΓΔΜ και των σχολικών εκδρομών που δημοσιεύτηκαν χθες, τοποθετήθηκε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την οικονομία, το χρόνο των εκλογών, τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που σχεδιάζει.

Σχετικά με το θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών, ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει πως το πρόβλημα πηγάζει από το γεγονός ότι υπάρχει ένας ισχυρισμός ότι ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε με κάποιο τρόπο να τους στείλει πίσω. «Αυτή είναι η άποψη του Τούρκου Προέδρου η οποία είναι άκρως προβληματική αλλά από την άλλη πλευρά δεν έχει διαψευστεί», συμπληρώνει, επισημαίνοντας παράλληλα πως η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου που σέβεται τη διάκριση των εξουσιών με συγκεκριμένες διαδικασίες οι οποίες ακολουθούνται για να χορηγηθεί σε οποιονδήποτε το ζητεί πολιτικό άσυλο ή να απορριφθεί.

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει αυτή είναι δουλειά της Δικαιοσύνης και των αρμοδίων Αρχών και πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να μπλέκεται σε αυτά τα χωράφια. «Καμία παρέμβαση δεν μπορεί να γίνει είτε στη Δικαιοσύνη, είτε στις ανεξάρτητες Αρχές για να εξυπηρετηθεί οποιαδήποτε άλλη σκοπιμότητα», υπογραμμίζει και σε άλλη ερώτηση προσθέτει: «Εάν ήμουν πρωθυπουργός αποκλείεται ποτέ να έλεγα στον κ. Ερντογάν ότι θα σας τους στείλω πίσω».

Για την οικονομία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέει ότι το τρίτο πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο και «αμέσως μετά ξεκινάει αυτό που εμείς αποκαλούμε τέταρτο μνημόνιο». Εξηγεί ότι υπάρχουν ψηφισμένα μέτρα για το 2019 και το 2020 ύψους 5,2 δις ευρώ με μειώσεις συντάξεων, αφορολογήτου και εισοδημάτων. «Άρα αυτή η καραμέλα, ότι δήθεν βγαίνουμε από τα μνημόνια είναι μεγάλο ψέμα», συμπληρώνει και λέει πως η Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες που μπήκαν και βγήκαν από τα μνημόνια παραμένει ειδική περίπτωση, «διότι δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στον κ. Τσίππρα ότι δεν θα αρχίσει πάλι να διορίζει κόσμο, να χτίζει το καινούριο πελατειακό κράτος, το οποίο ήδη οικοδομεί -σήμερα τα θεμέλια έχουν αρχίσει και μπαίνουν- να αυξάνει τις δαπάνες». «Τον όρο “καθαρή έξοδος” τον έχει εγκαταλείψει και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας», συνεχίζει και αναφέρει πως αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ένα εθνικό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων το οποίο -υποστηρίζει- μόνο η ΝΔ έχει καταθέσει.

Για τη θέση του Γιάννη Στουρνάρα περί προληπτικής γραμμής στήριξης ο πρόεδρος της ΝΔ λέει: «Αυτό είναι ένα τεχνικό ζήτημα στο οποίο δεν μπορώ να τοποθετηθώ γιατί δεν γνωρίζω ποια θα είναι τα δεδομένα σε κάποιους μήνες από τώρα».

Για τις εκλογές επαναλαμβάνει πως όσο πιο σύντομα γίνουν, τόσο το καλύτερο για τη χώρα και υπενθυμίζει ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε πρόεδρος της ΝΔ έθεσε ζήτημα πολιτικής αλλαγής.

«Πρόωρες εκλογές δεν έχουμε, αλλά αυτό το οποίο έχουμε είναι μια κυβέρνηση η οποία εξακολουθεί να σέρνεται και να σέρνει μαζί της τη χώρα. Αν είχε γίνει η πολιτική αλλαγή νωρίτερα, θα ήμασταν τώρα σε καλύτερη κατάσταση. Δεν είμαι μάντης να προβλέψω το χρόνο των εκλογών. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι όποτε και αν γίνουν εκλογές, η ΝΔ θα πετύχει μια μεγάλη πολιτική νίκη. Το 2018 θεωρώ ότι θα είναι μια χρονιά πολιτικών εξελίξεων», αναφέρει.

Capital, ΑΠΕ-ΜΠΕ