Το αλαλούμ με τις 12 δόσεις - Πώς το υπ. Οικονομικών «άδειασε» την Αντωνοπούλου

Μπορεί χθες το πρωί η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ράνια Αντωνοπούλου να δήλωνε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ “Πρακτορείο 104,9 FM” ότι όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις των φυσικών προσώπων προς το Δημόσιο θα πληρώνονται ηλεκτρονικά και σε 12 δόσεις, ωστόσο πηγές του ΥΠΟΙΚ την διέψευσαν λίγες μόλις ώρες μετά.

Μάλιστα κύκλοι του υπουργείου είπαν χαρακτηριστικά ότι υπήρξαν μεν συζητήσεις με τους δανειστές για σχέδιο πληρωμών φόρου εισοδήματος σε 6 μηνιαίες αντί 3 διμηνιαίες, αλλά «προκάλεσαν μάλλον τις ειρωνείες των ξένων».
«Τα σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου για την πληρωμή φόρων σε 12 δόσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου Οικονομικών. «Εξετάζονται διαρκώς μέτρα και ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην είσπραξη των φόρων, με τρόπο που να διασφαλίζεται και η οικονομική βιωσιμότητα επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Πρόσφατο παράδειγμα η υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση των οφειλών έως 50.000 ευρώ, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού».

Υπενθυμίζεται ότι η αναζήτηση δυνατότητας μηνιαίων ηλεκτρονικών πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων προβλέπεται στο Μνημόνιο, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποια συγκεκριμένη δέσμευση.

Η κυρία Αντωνοπούλου είναι βέβαια μέλος του κυβερνητικού επιτελείου και ακόμη, σύζυγος του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου. Μάλιστα εξέδιδε τακτικότατα εκθέσεις από κοινού με τον σύζυγό της για λογαριασμό του Ινστιτούτου Levy στην Αμερική, καταγράφοντας όλες τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Ωστόσο φαίνεται ότι όχι μόνο δεν ήταν ενήμερη για τα θέματα του υπουργείου της αλλά τόλμησε να μπει σε “ξένα” νερά και να ενοχλήσει πολλούς. Η ανακοίνωσή της για πληρωμή φόρων σε 12 δόσεις που μεταδόθηκε αστραπιαία από τα ΜΜΕ, διαψεύστηκε άμεσα απ’ το υπουργείο και στελέχη του που γνωρίζουν άμεσα το θέμα σχολίαζαν ότι «Δεν συζητήθηκε καν κάτι τέτοιο με τους θεσμούς». Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει συζητηθεί καν με τους θεσμούς το ενδεχόμενο 12 μηνιαίων δόσεων, παρά μόνο το σενάριο των 6 μηνιαίων δόσεων, το οποίο δεν έχει επί της ουσίας διαφορά με τις τρεις διμηνιαίες δόσεις.
Προφανώς δεν είχαν ενημερώσει σχετικά την κα Αντωνοπούλου – ούτε οι συνεργάτες ούτε ο σύζυγός της…