Οι Times για τον Στ. Θεοδωράκη: O kingmaker της ελληνικής πολιτικής σκηνής

Kingmaker, δηλαδή άνθρωπο που φέρνει ηγέτες στην εξουσία δια μέσου της άσκησης πολιτικής επιρροής (όπως είναι η κύρια μετάφραση της λέξης), χαρακτηρίζει η βρετανική εφημερίδα Times τον Σταύρο Θεοδωράκη, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο την επομένη των εκλογών όχι μόνο όσον αφορά στον σχηματισμό κυβέρνησης αλλά – ακόμη και αν δεν γίνει αυτό – ως προς τη διαμόρφωση του συσχετισμού δυνάμεων μέσα στην νέα Βουλή.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα, στην οποία διατυπώνει την άποψη ότι η Ευρώπη πρέπει «ν’ ανακουφίσει» τον πόνο των Ελλήνων πολιτών δια μέσου μιας νέας οικονομικής συμφωνίας. Υποστηρίζει επίσης ότι η λιτότητα δεν μπορεί πια να συνεχιστεί και ότι χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση για το χρέος, υποστηρίζοντας ότι οι υπάρχουσες συμφωνίες θα πρέπει ν’ αντικατασταθούν από ένα εθνικό πλάνο δράσης που θα περιλαμβάνει επιπλέον παροχές, ευκαιρίες απασχόλησης και αύξηση του κατώτατου μισθού. Συμπληρώνει, όμως, ότι η Ελλάδα οφείλει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους εταίρους και το ΔΝΤ και να παραμείνει στους κόλπους της Ευρωζώνης. Μάλιστα, όπως σημειώνει, αυτός είναι ένας όρος που θα θέσει το Ποτάμι για να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση συνασπισμού.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι κατά τους πιστωτές οποιαδήποτε διαγραφή χρέους είναι απαράδεκτη και θα οδηγήσει πιθανότατα σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ παραθέτει στοιχεία τελευταίων δημοσκοπήσεων με βάση τα οποία το 75% των Ελλήνων είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ.

Ο κ. Θεοδωράκης επαναλαμβάνει, επίσης, ότι ο ίδιος δεν προτίθεται «να κάτσει σε μια κυβερνητική θέση, ούτε κάποιος από τους υποψηφίους του κόμματός μου το επιθυμεί». Και προσθέτει ότι θέλει μόνο να σπάσει ο ασφυκτικός κλοιός των κομμάτων στην Ελλάδα και η αναποτελεσματική λειτουργία του κράτους επί δεκαετίες.

Περιγράφοντας τον Σταύρο Θεοδωράκη, οι Times αναφέρουν ότι είναι ο κρητικός που άφησε το Πανεπιστήμιο για τη δημοσιογραφία και έγινε γνωστός για τα ρεπορτάζ του που άγγιζαν θέματα ταμπού όπως είναι η πορνεία, ο αλκοολισμός και η ομοφυλοφιλία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι υποστηρικτές του κόμματος το Ποτάμι προέρχονται κυρίως από την μεσαία τάξη, αλλά ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη και χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων, εργατών αλλά και Ρομά.

Οι Times εκτιμούν ότι με δεδομένο το πώς διαμορφώνεται το πολιτικό τοπίο στις, μέχρι στιγμής, δημοσκοπήσεις, ο ρόλος του Στ. Θεοδωράκη θα είναι κομβικός στην επόμενη Βουλή και αναφέρονται στο ενδεχόμενο συνεργασίας του Ποταμιού με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι δεν επιθυμούν συνεργασία με κανέναν ούτε με τον κ. Θεοδωράκη, η βρετανική εφημερίδα επικαλούμενη στελέχη του κόμματος σε ιδιωτικές συζητήσεις, υποστηρίζει ότι εκτιμούν ότι θα ήταν προτιμότερη μια συνεργασία με το Ποτάμι παρά με το ΠΑΣΟΚ.