Μοσκοβισί: Η ελληνική οικονομία άλλαξε επιτέλους σελίδα

“Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να υλοποιεί πλήρως τους επόμενους μήνες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, αφού συμφωνία όλων είναι πως οι όποιες αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν μετά το πέρας της τελικής αξιολόγησης, υπό την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής του Προγράμματος” διαμηνύει μέσω συνέντευξής του στα ΝΕΑ ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Ο κ. Μοσκοβισί τονίζει ότι το ζητούμενο είναι το Πρόγραμμα να ολοκληρωθεί με επιτυχία τον Αύγουστο του 2018, με την Ελλάδα να μπορεί να σταθεί ξανά στα πόδια της οικονομικά. «Και έχω την πεποίθηση πως αυτό θα γίνει. Όσον με αφορά θα αφιερώσω όλη μου την ενέργεια προς αυτόν τον στόχο», τονίζει συγκεκριμένα, επισημαίνοντας ότι “όλα εξαρτώνται από το πόσο γρήγορα η Ελλάδα θα αποκτήσει και πάλι πλήρη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, με λογικά επιτόκια. Και εδώ έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι”.

Όσον αφορά στην ελάφρυνση του χρέους υπογραμμίζει: Ήδη έχει υπάρξει σημαντική και συγκεκριμένη ελάφρυνση χρέους από την πλευρά των ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας. Την πρώτη φορά το 2012, και ξανά το 2017 από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Η ωρίμανση και τα επιτόκια του χρέους της χώρας προς τους ευρωπαίους εταίρους της είναι πολύ ευνοϊκότερα σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος της ευρωζώνης. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που εφάρμοσε ο ΕΜΣ, μόνο φέτος, μείωσαν τα προβλεπόμενα επίπεδα του χρέους κατά περίπου 25%του ΑΕΠ έως το 2060.

Αναφερόμενος στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, εκτιμά ότι είναι «επαρκώς κεφαλαιοποιημένος», τονίζει πως «η προτεραιότητα για τις ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να είναι η μείωση του όγκου των δανείων που δεν εξυπηρετούνται», ενώ για το μέλλον προβλέπει «μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Όσον αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο κ. Μοσκοβισί υπογραμμίζει ότι η ελληνική οικονομία άλλαξε, επιτέλους, σελίδα. «Ύστερα από μια μακρά περίοδο ύφεσης, η οποία είχε βαρύ τίμημα για την ελληνική κοινωνία, χαίρομαι που βλέπω πως η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει. Αυτό που είναι σημαντικό, τώρα, είναι η ανάκαμψη αυτή να ενισχυθεί και να καταστεί βιώσιμη. Αλλά και οι καρποί της να διαχυθούν σε όλην την κοινωνία.