Τσίπρας: Σκοπίμως αφέθηκε στο έλεος η Δυτική Αττική – Επίθεση σε Σαμαρά και Μητσοτάκη

«Έχουμε το χρέος να είμαστε εδώ με τους κατοίκους της Μάνδρας και της Ελευσίνας, για να μην αισθάνονται κάτοικοι της πίσω αυλής και πολίτες β’ κατηγορίας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 8ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Αττική.

«Σκοπίμως αφέθηκε στο έλεος η Δυτική Αττική»

«Η περιοχή της δυτικής Αττικής σκοπίμως αφέθηκε στο έλεος», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

«Ήταν και είναι ακόμα το μέρος των φτωχών. Το κρυφό σημείο της περιόδου της ανάπτυξης των προηγούμενων δεκαετιών, αλλά και το μαλακό υπογάστριο της κρίσης», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «στη δυτική Αττική συμπυκνώνονται οι παθογένειες, οι αδικίες και η τοξικότητα ενός ολόκληρου μοντέλου ανάπτυξης που χρεοκόπησε πριν από πέντε χρόνια.

Αλλά και η μονομέρεια των πολιτικών διαχείρισης της οικονομικής κρίσης από το 2010 και μετά».

«Ευθύνες για την τραγωδία»

«Η τραγωδία που ζήσαμε είναι αποτέλεσμα της βίαιης και άναρχης παρέμβασης που έχει γίνει επί δεκαετίες στο φυσικό περιβάλλον. Υπάρχουν συγκεκριμένες πράξεις και παραλήψεις, καθώς και συγκεκριμένες ευθύνες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι οι ευθύνες «πρέπει να προσδιορισθούν για να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ήδη ζητήσει απο το αρμόδιο Σώμα των επιθεωρητών Περιβάλλοντος να διεξάγουν την έρευνά τους και να μας θέσουν το πόρισμά τους».

«Να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω»

«Να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω στη φαυλότητα που μας οδήγησε στη κρίση», σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του.

Αλλά και σε αυτούς που, όπως είπε, τα χρόνια της ανάπτυξης λεηλάτησαν όλες τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρες προς όφελος κάποιων λίγων που κέρδισαν πολλά και χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους, συνεχίζοντας όμως οι ίδιοι να ζουν πλουσιοπάροχα με τα λεφτά τους αφορολόγητα σε τράπεζες του εξωτερικού.

«Γιατί έχουνε όνομα οι ένοχοι», κατέληξε.

Επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά και στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Σφοδρή επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά πρωτίστως, αλλά και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη δευτερευόντως, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός.

Σε μια παρενθετική αναφορά του, μίλησε για το «θράσος» κάποιων, φέρνοντας το παράδειγμα του «πρώην πρωθυπουργού», γιατί δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί, «ούτε γιατί έστειλε την οικονομία στα βάθη, ούτε γιατί έστειλε την ανεργία στα ύψη, ούτε γιατί επέβαλε ζούγκλα στα εργασιακά, ούτε γιατί χάιδευε τη Χρυσή Αυγή, ούτε γιατί έκανε την καταστολή καθημερινό φαινόμενο».

Και διερωτήθηκε γιατί, αφού τα έκανε τόσο καλά η ΝΔ, γιατί τότε ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι αλλάζει το κόμμα του εκ βάθρων.

«Στόχος της δίκαιης ανάπτυξης ο διαρκής περιορισμός των ανισοτήτων»

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως στόχος της δίκαιης ανάπτυξης είναι ένας και συγκεκριμένος: «Ο διαρκής περιορισμός των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων. Αυτός ακριβώς είναι που ορίζει και τα μέσα αλλά και τις προτεραιότητες της πολιτικής μας».

«Στη βάση του σχεδιασμού μας για τη Δ. Αττική πρέπει να βρίσκεται η μετάβαση από την άναρχη και ανεξέλεγκτη συσσώρευση παραγωγικών δραστηριοτήτων, στη βιώσιμη ανάπτυξη. Στην ανάπτυξη που θα παράγει αξιοπρεπείς και σταθερές θέσεις εργασίας και δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον», επισήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας.