Κυβέρνηση ΠΓΔΜ: Αν υπάρξει προοπτική ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ θα βρούμε λύση για το όνομα

Ρεπορτάζ για τις προσπάθειες ένταξης της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ φιλοξενεί ο Guardian, ο οποίος κάνει λόγο για «μια από τις πλέον ακατανόητες, πλην φορτισμένες συναισθηματικά ευρωπαϊκές διαμάχες, με την Ελλάδα να μπλοκάρει από το 2008 την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιώντας τον όρο Μακεδονία τα Σκόπια σφετερίζονται την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό, επισημαίνοντας την ανέγερση το 2011 του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το όνομα του οποίου δόθηκε και στο αεροδρόμιο των Σκοπίων».

Το δημοσίευμα επισημαίνει πως «Η Ελλάδα φοβάται ότι η “Μακεδονία” των δύο εκατομμυρίων κατοίκων τρέφει αλυτρωτικές εδαφικές βλέψεις έναντι της ομώνυμης ελληνικής περιφέρειας».

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός και Υπουργός Άμυνας των Σκοπίων, Ραντμίλα Σεκερίνσκα αναφέρει πως “κανείς στα Σκόπια δεν έχει εδαφικές αξιώσεις, κυριολεκτικά κανείς. Είναι γελοίο. Η μόνη περίπτωση να «καταλάβουμε» ελληνικά εδάφη είναι το καλοκαίρι ως τουρίστες στις παραλίες.

Οι περισσότεροι θα αποδεχθούν έναν αξιοπρεπή και λογικό συμβιβασμό, εφόσον θεωρούν ότι η λύση ανοίγει προοπτικές για το μέλλον, ότι δεν απειλεί την ταυτότητα, την εθνική υπερηφάνεια ή τα εθνικά μας χαρακτηριστικά. Για να υπάρξει οποιαδήποτε μορφή βιώσιμης λύσης θα πρέπει να βεβαιώσουμε τους πολίτες μας ότι είναι ρεαλιστικοί οι στόχοι της ένταξής μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Έχει συσταθεί μία επιτροπή για να επαναπροσδιορίσει τα Σκόπια ως μία πολύ ανθρώπινη και σύγχρονη, όχι ως πόλη των αγαλμάτων και των άδειων μνημείων.

Θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα πως αυτή η μάχη για τα αγάλματα δεν είναι πλέον η πολιτική της χώρας. Θέλουμε μια λύση που να μην βλάπτει τα ελληνικά συμφέροντα ή να θέτει σε κίνδυνο τη δική μας ταυτότητα. Αλλά το ταγκό χρειάζεται δύο και ελπίζουμε ότι η ελληνική πλευρά θα είναι εξίσου αφοσιωμένη σε αυτό”.