Δραγασάκης: Δεν χρειάζεται πανικός στους έλληνες καταθέτες για την είσοδο των ελληνικών τραπεζών στον μηχανισμό του ELA

Καθησυχαστικός απέναντι στους Έλληνες καταθέτες εμφανίστηκε ο επικεφαλής του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης σε ό,τι αφορά την προσφυγή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στον ΕΛΑ, υποστηρίζοντας ότι οι τράπεζες είναι ευαίσθητες σε πολιτικές και οικονομικές μεταβολές, όπως βέβαια και στην κινδυνολογία που εκπορεύεται από την κυβέρνηση.

Πρόσθεσε πως αυτή η κατάσταση δεν δικαιολογεί τη δραματοποίηση ή την πρόκληση πανικού και χαρακτήρισε θετική την πρόσφατη απόφαση της Κομισιόν που παρατείνει την ισχύ, μέχρι τις 30/6/2015, των κρατικών εγγυήσεων στα ομόλογα που εκδίδουν τα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς οι εν λόγω τίτλοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άντληση ρευστότητας από τον ELA ή άλλες πηγές.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που θα διεξάγει μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους εταίρους και πιστωτές, ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε πως θα απαιτηθεί ορισμένος χρόνος, προκειμένου να ολοκληρωθούν, αλλά σημείωσε πως είναι αναγκαίο να έχει βρεθεί μια λύση μέχρι τον Ιούλιο, οπότε και πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.

«Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα ούτε να προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, αλλά δεν θα κυβερνήσουμε και με το πιστόλι στον κρόταφο», ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για παγίδα που έχει στηθεί από την κυβέρνηση και την τρόικα, προκειμένου η νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί μέσα σε ιδιαίτερα στενά χρονικά πλαίσια και με την πλάτη στον τοίχο.

«Πρέπει να καταλάβουν ορισμένες δυνάμεις», σημείωσε ο κ. Δραγασάκης, «πως έχουμε δημοκρατία και ο λαός με την ψήφο του έχει κάθε δικαίωμα να αποφασίζει για αλλαγή πολιτικής», κάτι που και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Κερέ τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του.

Πάντως, επικαλούμενος δηλώσεις αξιωματούχων και αναλυτών, πρόσθεσε πως το διεθνές κλίμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ ευνοϊκότερο σε σύγκριση με το 2012.