Μπλόκο Βούτση στα έγγραφα που κατέθεσε ο Λοβέρδος για την πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία

Στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Μιχάλη Καλογήρου, διαβίβασε τα έγγραφα που κατέθεσε ο Ανδρέας Λοβέρδος και αφορούν στην υπόθεση πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, με το σκεπτικό ότι είναι διαβαθμισμένα ως απόρρητα και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το Κοινοβούλιο.

Η επιστολή του κ. Βούτση προς τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης:

“Στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την Κύρωση του Απολογισμού του Κράτους, οικονομικού έτους 2015 και την Κύρωση του Ισολογισμού του Κράτους, οικονομικού έτους 2015, και, ενώ στην έδρα βρισκόταν ο Δ’ Αντιπρόεδρος κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε απόρρητα, κατά δήλωσή του, έγγραφα. Τα ανωτέρω έγγραφα τοποθετήθηκαν από τον προεδρεύοντα σε φάκελο, σφραγίστηκαν και παραδόθηκαν προς φύλαξη στη Γενική Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Έργου.

Ο φάκελος ανοίχθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων και αφού διαπιστώθηκε από εμέ, ενώπιον των μελών της Διάσκεψης, ο απόρρητος χαρακτήρας των εγγράφων, καθώς επρόκειτο για πρακτικά αποφάσεων του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥ.Σ.Ε.Α.) τα ανωτέρω έγγραφα σφραγίστηκαν εκ νέου σε φάκελο.

Επειδή, σύμφωνα με την παρ. 11 του άρθρου 16 του Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα (π.δ. 63/2005, Α΄ 98) «Τα πρακτικά των συνεδριάσεων των συλλογικών κυβερνητικών οργάνων είναι απόρρητα», η δε «διαφύλαξη του απορρήτου των πρακτικών αποτελεί υπηρεσιακή υποχρέωση του γραμματέα του οικείου συλλογικού οργάνου», κατά δε την παρ. 6 του άρθρου 18 του ίδιου Κώδικα: «Καθήκοντα γραμματέα του ΚΥ.Σ.Ε.Α. ασκεί ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης (…)» και επειδή τα ανωτέρω έγγραφα κατατέθηκαν στη Βουλή χωρίς τήρηση των διαδικασιών του Κανονισμού της Βουλής, σας παραδίδω τον σχετικό φάκελο.”