Γ. Παπανδρέου: "Η Μέρκελ είχε ζητήσει να αφαιρεθεί το δικαίωμα ψήφου από την Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο"

«Δεν ήθελα το μνημόνιο, αλλά δε μπορούσαμε να δανειστούμε από πουθενά», τόνισε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ), Γιώργος Παπανδρέου, εξαπολύοντας πυρά στην τότε αξιωματική αντιπολίτευση που δεν στήριξε την κυβέρνηση, ενώ παράλληλα εξήγησε γιατί η συμφωνία με τους δανειστές εκείνη την περίοδο ήταν μονόδρομος.

«Τα ξέρανε όλα (στην αντιπολίτευση). Δεν ήθελαν να βοηθήσουν. Ήθελαν να λιθοβολούν και να κάνουν κριτική», ανέφερε, ενώ για τον κ. Σαμαρά, που τότε ήταν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε πως τον είχε ενημερώσει και «στην αρχή το σκεφτόταν. Μετά είπε όχι».

Όσον αφορά στο γιατί δεν ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή σχετικά με το μνημόνιο, ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega, υπογράμμισε τα εξής: «Αν δεν παίρναμε 180 δε θα ίσχυε το μνημόνιο και θα χρεοκοπούσαμε. Δεν είχαμε χρόνο. Έπρεπε να αναλάβω τις ευθύνες μου και να μην παίξω τη χώρα στα ζάρια».

«Αυτή ήταν η ηρωική κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ» είπε ενώ, σχολιάζοντας τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τον τρόπο που ο ίδιος έφυγε από την κυβέρνηση, υποστήριξε πως «ανατροπή υπήρξε. Λεπτομέρειες ας τις βρουν οι ιστορικοί». «Γράφουν διάφορες ιστορίες, όπως οι Financial Times (σσ: αποκάλυψαν έντονο παρασκήνιο από το Νταβός), που δεν ξέρω αν είναι αλήθεια. Ξέρω ότι δεν ήθελαν δημοψήφισμα», συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «είχα ενημερώσει από καιρό τη Μέρκελ. Αυτό που ζήτησα ήταν μία δημόσια δήλωση στήριξης και μία θετική στάση απέναντι στο αίτημά μου. Εγώ ζήτησα να πάω στο Νταβός και πιστεύω ακόμα πως ο ελληνικός λαός θα είχε συμφωνήσει».

Ο πρώην πρωθυπουργός, παράλληλα, αποκάλυψε πως «η Μέρκελ είχε ζητήσει να αφαιρεθεί το δικαίωμα  ψήφου από την Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο». «Κάποια στιγμή πρέπει να υπάρξει ένα αντίβαρο σε αυτά τα διευθυντήρια, δηλαδή Γαλλία, Γερμανία, Βρυξέλλες και ΔΝΤ», σχολίασε σε άλλο σημείο, υπογραμμίζοντας πως στην Ευρώπη άλλοι είναι εκείνοι που λαμβάνουν αποφάσεις για όλα τα κράτη-μέλη και πως μία μικρή μειοψηφία κάνει κουμάντο.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός Grexit, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε πως «οι εταίροι δεν το θέλουν, εμείς δεν το θέλουνε, αλλά αν κάνουμε κουταμάρες υπάρχει αυτή η περίπτωση», εξηγώντας πως δεν γίνεται να πας στην Ευρώπη και να το παίζεις μάγκας.