Ερώτηση Βαρβιτσιώτη για τις διαδικασίες ελέγχου των Ελλήνων στα γερμανικά αεροδρόμια

Το ιδιότυπο καθεστώς ελέγχων που επιβάλλονται στους Έλληνες επιβάτες στα γερμανικά αεροδρόμια, αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Υπεύθυνος του Τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Βουλευτής Β’ Αθηνών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης προς τον υπουργό Εξωτερικών:

Θέμα: Σε «καραντίνα» οι Έλληνες επιβάτες στα γερμανικά αεροδρόμια

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», το οποίο και αναρτήθηκε στο διαδικτυακό της ιστότοπο (www.protothema.gr), οι αρχές ασφαλείας των γερμανικών αεροδρομίων μετέρχονται μεθόδους ελέγχων προς τους Έλληνες επιβάτες, όμοιες με αυτές που προβλέπονται για πολίτες χωρών εκτός της Συνθήκης Σένγκεν.

Συγκεκριμένα, τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας προβλέπουν την μεταφορά των Ελλήνων επιβατών σε ειδικό χώρο εντός των γερμανικών αερολιμένων, ώστε να καθίσταται δυνατός ο εξονυχιστικός τους έλεγχος. Εντύπωση προκαλεί, ωστόσο, πως η χρήση της γέφυρας αποβίβασης, κοινώς της «φυσούνας», απαγορεύεται, με τα αεροπλάνα να προσγειώνονται, στο εξής, σε ειδικούς χώρους στάθμευσης των αεροδρομίων.

Οι συγκεκριμένες ενέργειες υποδαυλίζονται από τον φόβο της ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας για την εκ νέου άφιξη μεταναστών με βεβαρημένο ποινικό μητρώο, καθώς και επίδοξων τρομοκρατών. Ως αποτέλεσμα, ο Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, κ. Ντε Μέζιερ, αποφάσισε, προ ολίγων ημερών, την παράταση των μέτρων για έξι ακόμα μήνες, μέχρι και την 11η Μαΐου του 2018, με τη συγκεκριμένη ημερομηνία να μη θεωρείται καταληκτική, στην περίπτωση που δεν «αναχαιτιστούν» οι υπερβολικά αυξημένες μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας.

Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτώνται οι Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες θα προβούν, ώστε να σταματήσουν οι συνοριακοί έλεγχοι που ασκούνται στους Έλληνες επιβάτες, κατά την άφιξη τους στα γερμανικά αεροδρόμια;