Σαμαράς: Πρώτο κόμμα και σύσταση κυβέρνησης με φιλοευρωπαϊκό κορμό είναι «όλο το παιχνίδι» των εκλογών

Το ποιο κόμμα θα εκλεγεί πρώτο από τις κάλπες της επόμενης Κυριακής και θα αποτελέσει τον κορμό της νέας κυβέρνησης είναι «όλο το παιχνίδι», όπως υπογράμμισε στη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και στον Δημήτρη Κοτταρίδη, ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι το πρώτο κόμμα είναι αυτό που παίρνει το μπόνους των 50 εδρών και σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ο κορμός της νέας κυβέρνησης να είναι φιλοευρωπαϊκός.

Ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση και στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για «τριτοκοσμικές αντιευρωπαϊκές» εμμονές αλλά και για το ότι θέλει να κάνει τη χώρα «πειραματόζωο». Προσέθεσε ότι ο ίδιος είναι αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης, καθώς εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι πολίτες που πιστεύουν στην Ευρώπη είναι συντριπτική πλειοψηφία. Επίσης αναρωτήθηκε πότε ακριβώς ενεπλάκη σε δύσκολη διαπραγμάτευση ο κ. Τσίπρας, και τί ξέρει από τέτοιου είδους καταστάσεις, προσθέτοντας ότι αντίθετα η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τί σημαίνει σκληρή διαπραγμάτευση.

Όπως σημείωσε, αρκετά από όσα επιτεύχθηκαν είναι αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα και ορισμένα έγιναν παρά την αντίθετη επιθυμία της ή την διατυπωμένη σαφώς διαφωνία της.

Ως παραδείγματα σκληρής διαπραγμάτευσης ο κ. Σαμαράς ανέφερε το κούρεμα του χρέους, την μείωση των επιτοκίων, τη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2012 που δίνει τη δυνατότητα στην ελληνική πλευρά να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση του επιτοκίου, επιμηκύνοντας το χρόνο αποπληρωμής των δανείων.

Και ως κινήσεις που έγιναν παρά την αντίθετη γνώμη της τρόικα, ανέφερε, μεταξύ άλλων, την μείωση στο ΦΠΑ της εστίας, την μείωση της τιμής στο πετρέλαιο θέρμανσης, την μείωση στην εισφορά αλληλεγγύης, την υιοθέτηση της ρύθμισης των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, την υιοθέτηση των ρυθμίσεων για τα «κόκκινα» δάνεια. Και όπως είπε, παρά τις αντιρρήσεις της Tρόικας που υποστήριζε ότι όλες αυτές οι κινήσεις θα προκαλέσουν πρόβλημα στην υλοποίηση του προγράμματος, η Κυβέρνηση, όπως τόνισε, κατάφερε να «πιάσει» κανονικά όλους τους στόχους.

Ο Αντώνης Σαμαράς προανήγγειλε ότι, εφόσον επανεκλεγεί στην διακυβέρνηση της χώρας, θα προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας επί των επιχειρηματικών κερδών από 25% σε 15% σταδιακά, με την μείωση να κυμαίνεται στο 3% την πρώτη φορά και στη συνέχεια 2% ανά χρόνο για την επόμενη τετραετία. Όπως είπε η πρόβλεψη αυτή θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2015.

Επίσης, μίλησε για σταδιακή μείωση και του ΕΝΦΙΑ, αρχής γενομένης από το 2015 με ένα 7%, υπενθυμίζοντας ότι σταδιακά έχουν γίνει μειώσεις στην φορολογία της ακίνητης περιουσίας, τα τελευταία χρόνια, με μικρά μεθοδικά βήματα. Όπως είπε στόχος είναι ο ΕΝΦΙΑ, τα επόμενα χρόνια, να κυμαίνεται στο 1% του ΑΕΠ και όχι στο 1,43% που είναι σήμερα.

Ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε, επίσης, προσωπικά ότι δεν πρόκειται να μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί και οι συντάξεις, ότι θα αποκατασταθεί η ισόβια σύνταξη για την πολύτεκνη μητέρα, ότι θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία, ότι θα δοθεί εξισωτική αποζημίωση στους κτηνοτρόφους μέσα κιόλας στα επόμενα 24ωρα. Επίσης, υποστήριξε ότι έχουν γίνει ήδη επαφές με γιατρούς και φαρμακοποιούς, και ότι θα προχωρήσει η νέα κυβέρνηση σε ενέργειες για την αποκατάσταση του κοινωνικού κράτους, παραδεχόμενος ότι στη δύσκολη πορεία των τελευταίων χρόνων έγιναν και πολλά λάθη τα οποία πρέπει να διορθωθούν.

Τέλος, ερωτώμενος για το ζήτημα της προσφυγής τεσσάρων συστημικών τραπεζών στον ELA και στην παρατήρηση ότι αυτό δημιουργεί ανησυχία στους πολίτες,  ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι είχε εγκαίρως προειδοποιήσει για τέτοιου είδους προβλήματα, πριν μια συμμαχία αντιευρωπαϊκών δυνάμεων, όπως είπε, προχωρήσει τελικά στα όσα έγιναν στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας για να εκβιάσει εκλογές.

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν ανησυχία στους εταίρους και αντιδράσεις στις αγορές. Αν αφήσουμε την κατάσταση αυτή ως έχει, επεσήμανε ο κ. Σαμαράς, τότε θα είμαστε δύο φορές όμηροι των ξένων δανειστών. Παρόλα αυτά, όπως τόνισε, ο ίδιος έχει αντιμετωπίσει και χειρότερα και θα το αντιμετωπίσει και αυτό και ότι όταν ολοκληρωθούν με θετικό τρόπο οι εκλογές, θα ξεπεράσει η χώρα και αυτό το εμπόδιο.