Το κοινωνικό μέρισμα πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα

Στον απόηχο της χθεσινής Πολιτικής Γραμματείας κινούνται σήμερα Μαξίμου και Κουμουνδούρου. Στη συνεδρίαση εκφράστηκε η αισιοδοξία πως, παρά τις δυσκολίες και τις μνημονιακές αδικίες, η κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση. Αυτό άλλωστε, είναι το μήνυμα που θέλουν να στείλουν άπαντες από το κυβερνητικό στρατόπεδο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, στα μέλη και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Η συζήτηση επεκτάθηκε στην πορεία της αξιολόγησης, στο κοινωνικό μέρισμα, στο προσφυγικό και στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Η Πολιτική Γραμματεία στην απόφασή της, εξέφρασε την κυβερνητική επιθυμία να διανεμηθεί και φέτος κοινωνικό μέρισμα, το οποίο αναμένεται να είναι μεγαλύτερο από του 2016, στους πολίτες των κατώτερων εισοδημάτων, “με μέριμνα να ωφεληθούν όσο το δυνατό ευρύτερα κοινωνικά στρώματα”. Αυτή η απόφαση, βασίζεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει όσους έχουν ανάγκη, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες του τρίτου μνημονίου. Επίσης, για ακόμα μία φορά, από τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως σχεδιάζουν να φέρουν σε δύσκολη θέση την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, φέρνοντας το θέμα του μερίσματος στη Βουλή.

Όσον αφορά το προσφυγικό, ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας ενημέρωσε τα μέλη της ΠΓ για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την προστασία των προσφύγων τον χειμώνα. Η κριτική από τους 53+ προς τον υπουργό ήταν για μια ακόμη φορά έντονη και αρκετά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα, κάτι που διαψεύστηκε κατηγορηματικά από κυβερνητικές πηγές. Αν και οι 53+ έχουν εκφράσει πολλές φορές την αντίθεσή τους στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, στην απόφαση της ΠΓ εκφράζεται η άποψη πως η συμφωνία περιόρισε τις προσφυγικές ροές, ενώ υπογραμμίστηκε πως η κυβέρνηση “στηρίζει την προσπάθεια υλοποίησής της με σεβασμό τόσο στο Διεθνές Δίκαιο, όσο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

“Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ήρθε ως επιβεβαίωση της αναβαθμισμένης γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας της χώρας στο διεθνές στερέωμα. Η κυβέρνηση ακολουθεί μία ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική η όποια συμβάλλει ώστε η χώρα μας να αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών” αναφέρεται στην απόφαση του οργάνου. Φαίνεται πως παρά το αρχικό μούδιασμα από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ και το θέμα με την αναβάθμιση των F16, άπαντες στην Κουμουνδούρου στέκονται στα θετικά που μπορούν να προκύψουν από τη συνεργασία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ.