Οι Βρυξέλλες «βλέπουν» επιμήκυνση αλλά όχι «κούρεμα» κατά το Reuters

Οι Βρυξέλλες είναι διατεθειμένες να συζητήσουν με μια νέα κυβέρνηση στην Αθήνα την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους αλλά όχι το «κούρεμά» του, δηλώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Το πρακτορείο φιλοξενεί δήλωση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκι, ο οποίος τονίζει ότι δεν εξετάζεται «κούρεμα χρέους». Το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων, τους οποίους δεν κατονομάζει,σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να συζητήσει αλλαγές στην οικονομική πολιτική που ακολουθείται στη χώρα αλλά τα περιθώρια αυτών των διαβουλεύσεων είναι περιορισμένα.

Κατά τις πηγές του Reuters, αν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «θέλει να επιβιώσει και να γίνει αποδεκτή στην Ευρώπη», θα πρέπει να κάνει στροφή στο ρεαλισμό, τουλάχιστον ως ένα βαθμό. Διαμηνύεται ότι το καλύτερο που θα μπορούσε να περιμένει η νέα κυβέρνηση είναι μια επέκταση των λήξεων των δανείων και μείωση των επιτοκίων αλλά και πάλι σε ένα μικρό μέρος τους.
Όπως αναφέρεται, η ευρωζώνη είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί με το ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ικανοποιήσει ορισμένα από τα ζητήματα τα οποία τίθενται από την πολιτική του ατζέντα, αλλά σε αυτή τη διαπραγμάτευση – υπογραμμίζεται – υπάρχουν όρια. Διευκρινίζεται, δε, ότι η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσει τα οικονομικά της και ότι αυτή η προϋπόθεση θα πρέπει να ενταχθεί στην οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που επικαλείται το πρακτορείο, αρνούνται να εμπλακούν στη συζήτηση περί Grexit, δηλώνοντας απλώς ότι σε μια προεκλογική εκστρατεία όλοι οι εμπλεκόμενοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να κερδίσουν ψήφους χρησιμοποιώντας κάθε επιχείρημα. Και συμπληρώνουν ότι αν η Ελλάδα τελικά εξέλθει από την ευρωζώνη ή επιδιώξει κάτι άλλο, τότε θα είναι «σαν να έχει πυροβολήσει μόνη της τα πόδια της» αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια τέτοια εξέλιξη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι στάση θα επιλέξει να κρατήσει η επόμενη κυβέρνηση στην Αθήνα.