ΣΥΡΙΖΑ για ευρωβουλευτές ΝΔ: Είναι κατά της διαφάνειας & της δημοκρατικής λογοδοσίας

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. στο ψήφισμα για τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την ακεραιότητα στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.. Καταγγέλλει ότι: «Η ΝΔ εναντίον της ενίσχυσης της διαφάνειας και της δημοκρατικής λογοδοσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η στάση των ευρωβουλευτών της ΝΔ στο ψήφισμα για την ενίσχυση της διαφάνειας των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, που εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία (368 ψήφοι υπέρ, 161 κατά, 60 αποχές) από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, την προηγούμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα στις 14 Σεπτεμβρίου είναι αρνητική και ανησυχητική.

Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ κκ. Κεφαλογιάννης, Κύρτσος και Ζαγοράκης (με τις κκ. Βόζενμπεργκ και Σπυράκη να μην παρίστανται στην ψηφοφορία) όχι μόνο καταψήφισαν το σχετικό ψήφισμα που καταπολεμά τη διαπλοκή και τη διαφθορά στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, αλλά ψήφισαν 23 (!) τροπολογίες που αποδυνάμωναν και αλλοίωναν τις προβλέψεις για ενισχυμένη διαφάνεια και δημοκρατικό έλεγχο.

Η στάση των ευρωβουλευτών της ΝΔ και συνολικά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έρχεται σε πλήρη αναντιστοιχία με το αίτημα των Ευρωπαίων πολιτών για ενίσχυση της λογοδοσίας των ευρωπαϊκών θεσμών. Επί της ουσίας η στάση τους συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στα λόμπι των μεγάλων συμφερόντων, που αποσαθρώνουν το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και χειραγωγούν τα όργανα της ΕΕ και πολιτικούς και αξιωματούχους, πίσω από κλειστές πόρτες.

Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος απομονώθηκαν πλήρως μέσα από το συγκεκριμένο ψήφισμα, επαληθεύοντας πως σκοπός τους δεν φαίνεται να είναι η εξυπηρέτηση και προστασία του δημόσιου συμφέροντος, αλλά η προώθηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων με αδιαφανείς διαδικασίες. Η δε ευρωβουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ, κα Καϊλή, ψήφισε 8 από τις 23 επίμαχες τροπολογίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, επιλέγοντας να απέχει από την τελική ψήφο, ενάντια στην επίσημη θέση της ομάδας της, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, που ψήφισαν στην απόλυτη πλειοψηφία τους υπέρ του συγκεκριμένου ψηφίσματος.

Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ με την ψήφο τους τάχθηκαν ενάντια σε ένα από τα σημαντικότερα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση των περιορισμών στους πρώην Επιτρόπους με παράταση της περιόδου αποχής από την ανάληψη αξιωμάτων που είναι ασύμβατα με την προηγούμενη θέση τους (περίπτωση Μπαρόζο και Goldman Sachs), τη δημιουργία των απαραίτητων μέσων που θα επιτρέπουν στους ευρωβουλευτές να δημοσιεύουν τις συνεδριάσεις και επαφές τους με εκπροσώπους οικονομικών συμφερόντων, τον αυξημένο έλεγχο λογοδοσίας του Eurogroup από το Ευρωκοινοβούλιο και την ενίσχυση του νομικού πλαισίου σχετικά με την έκπτωση από αξίωμα λόγω εμπλοκής σε υπόθεση διαφθοράς.