Έμπρακτη στήριξη Podemos: ο Ιγκλέσιας στην Αθήνα για να στηρίξει ΣΥΡΙΖΑ

Στην Αθήνα αναμένεται να έρθει, την επόμενη εβδομάδα, λίγες μόλις ώρες πριν τις κάλπες, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, επικεφαλής του κόμματος Podemos στην Ισπανία, προκειμένου να εκφράσει εμπράκτως την υποστήριξή του στον Αλέξη Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας το παράδειγμα του Μαριάνο Ραχόι. Πιθανότατα, ο Ιγκλέσιας, σύμφωνα με πληροφορίες από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, θα παρευρεθεί – εκτός απροόπτου – στην τελική κεντρική προεκλογική εκδήλωση που ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει για τις 22 Ιανουαρίου, στο γήπεδο του Τάε Κβο Ντο.

Το Podemos, που δημιουργήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, εμφανίζεται να πηγαίνει αρκετά καλά στις δημοσκοπήσεις, με τις περισσότερες να του δίνουν την τρίτη θέση. Επίσης,  το κόμμα του 36χρονου Ιγκλέσιας κατάφερε να εξασφαλίσει, στις ευρωεκλογές του Μάη, πέντε έδρες στο ευρωκοινοβούλιο.

Μόλις πριν από λίγες μέρες, ο Ιγκλέσιας είχε στείλει μήνυμα εκλογικής στήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα, με το οποίο καλούσε τους έλληνες να τον στηρίξουν επιλέγοντας ανάμεσα σε αυτό και στην πολιτική της Άγκελα Μέρκελ, την οποία εκφράζουν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, διατυπώνοντας την άποψη ότι η χώρα χρειάζεται έναν πρωθυπουργό που θα υπερασπιστεί και θα προστατεύσει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε μεταβεί στην Μαδρίτη για να συμμετάσχει στο ιδρυτικό συνέδριο των Podemos τον Νοέμβριο, όπου και οι δύο τάχθηκαν υπέρ του τερματισμού των πολιτικών λιτότητας στον ευρωπαϊκό νότο και της συγκρότησης ενός κοινού μετώπο.

Την υποστήριξή του στον ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε, την Πέμπτη, και η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ. Μιλώντας στην Deutsche Welle η Τσίμερ υποστήριξε ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν μεγάλη ενθάρρυνση καθώς η Ευρωπαϊκή Αριστερά εδώ και χρόνια διατυπώνει την άποψν ότι χρειάζεται εναλλακτική πολιτική πρόταση στην «αφαίμαξη που υφίσταται ο κόσμος για να σωθούν οι τράπεζες,

στην αποκαλούμενη κρίση κρατικού χρέους η οποία για μας δεν είναι παρά αποτέλεσμα της κρίσης. Πάντοτε λέγαμε ότι δεν μπορείς να ρίχνεις τα βάρη στον κόσμο για να πληρώσεις το χρέος, κόβοντας όλες τις δημόσιες δαπάνες και αδιαφορώντας για τις συνέπειες που έχει αυτό στους ανθρώπους και στην καθημερινότητά τους».

Κατά την Τσίμερ μια πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα θα έστελνε μήνυμα αναττροπής σε όλης την Ευρώπη και εκτίμησε ότι η μεγαλύτερη πολιτική συμμαχία που θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, καταρχήν, είναι η λαϊκή ετυμηγορία και αυτό δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να αγνοήσει την κυβέρνησή του. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι θα μπορούσε μια αλλαγή στην Ελλάδα να οδηγήσει σε αλλαγή νοοτροπίας και σε άλλες χώρες καθώς ολοένα περισσότερες κυβερνήσεις αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο της λιτότητας.