Ο Ραχόϊ στηρίζει Σαμαρά: Στόχος όλων μας η υπεράσπιση του ευρώ

Στις μεταρρυθμίσεις που προχώρησαν και εγγυώνται το αύριο της χώρας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε κοινές δηλώσεις με τον Ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Και εμείς όπως και η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι κάναμε αυτό που επέβαλαν οι κρίσιμες περιστάσεις, προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις που εγγυώνται το αύριο της χώρας» και πρόσθεσε ότι στο εξής το μεγάλο στοίχημα είναι «οι μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ανταγωνιστικότητα».

Ο ισπανικός λαός μας βοήθησε ανέφερε ο έλληνας Πρωθυπουργός και αυτό το αναγνωρίζει και δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι θα επιστρέψει τα χρήματα που δανείστηκε.  «Ο ελληνικός λαός το αναγνωρίζει και θα επιστρέψει τα χρήματα που δανείστηκε» υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο ισπανός πρωθυπουργός εξήρε την προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά, ενώ τόνισε ότι στόχος όλων μας πρέπει να είναι η υπεράσπιση του ευρώ, ώστε όλοι μαζί να δώσουμε την μάχη κατά της κρίσης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπενθύμισε επίσης, ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2014 η Ελλάδα και η Ισπανία εμφάνισαν τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη και υποστήριξε πως, παρόλο που η ανεργία εξακολουθεί να είναι υψηλή, εμφανίζει σταθερή υποχώρηση και αυτό είναι που δημιουργεί πραγματική ελπίδα.

Σε ερώτηση για το αίτημα του κ. Αλέξη Τσίπρα για νέα διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους από μηδενική βάση ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι “εμείς μιλάμε για μία διαπραγμάτευση που κλείνει το μνημόνιο και μας βάζει στην επόμενη ημέρα. Εκείνος που διακηρύσσει ότι το χρέος του είναι μη βιώσιμο είναι σαν να λέει στις αγορές να μην μας δανείσουν και να γυρίσει σε νέο μνημόνιο”.

Εν όψει της κρίσιμης εκλογικής μάχης με τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι «το να δημιουργήσεις προϋποθέσεις για άνευ λόγου αναταράξεις και να βάλεις απέναντί σου την Ευρώπη είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να κάνεις αυτήν τη στιγμή».

Από την πλευρά του, ο Ραχόι υπογράμμισε πως είναι «μάρτυρας της δυναμικής προσπάθειας του Αντώνη Σαμαρά να βγάλει τη χώρα από την κρίση» και έκανε λόγο για «πραγματικό ηγέτη».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις με την Ισπανία και στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Μ. Ραχόι, ευχαρίστησε τον ισπανικό λαό για την έμπρακτη αλληλεγγύη του απέναντι στην Ελλάδα.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν και στα ζητήματα της μετανάστευσης και της τρομοκρατίας με αφορμή το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στο στη Γαλλία όπου στοίχισε τις ζωές 17 ανθρώπων.