Τα διλήμματα πριν από την τελική ευθεία

Νέα διλήμματα απευθύνουν προς το σώμα των ψηφοφόρων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έντεκα ημέρες πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου, επιχειρώντας να αντλήσουν ποσοστά από τους αναποφάσιστους, αλλά και από τα κόμματα που κινούνται στον ενδιάμεσο πολιτικό χώρο, όπως το “Ποτάμι”, το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα του κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Η ΝΔ επενδύει στο δίλημμα “Σαμαράς ή Τσίπρας”, με στόχο να εκμεταλλευθεί το σταθερό προβάδισμα στο ερώτημα για την καταλληλότητα της πρωθυπουργίας, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τους κινδύνους να χαθούν οι προσπάθειες των προηγούμενων ετών. “Είμαστε πολύ κοντά στο καλύτερο, αλλά είμαστε και πολύ κοντά στο χειρότερο” ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κ. Σαμαράς, του οποίου τον αγώνα ήρθε να στηρίξει και ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Στην αντίπερα όχθη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας υιοθετεί ρητορική αυτοδυναμίας, παρότι όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από το συγκεκριμένο στόχο: η φράση “καθαρή λύση, όχι μισή ευκαιρία” συμπυκνώνει τον προσανατολισμό της προεκλογικής εκστρατείας του στην παρούσα συγκυρία.

Πάντως οι κινήσεις της Κουμουνδούρου προκαλούν έντονες αντιδράσεις από τα άλλα κόμματα. Ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας απέρριψε, με την δήλωσή του “λίγη τσίπα δεν βλάπτει”, το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, Κουμουνδούρου και Κίνημα Παπανδρέου απέκλεισαν την προοπτική συνεργασίας μεταξύ τους.

Την ίδια ώρα «άνοιγμα» στον ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία μετά τις εκλογές κάνει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος με συνέντευξή του στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ τονίζοντας ότι με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πρέπει να δούμε αυτά που μας ενώνουν και όχι αυτά που μας χωρίζουν». Ο κ. Καμμένος επιμένει στις “κόκκινες γραμμές” που έχει θέσει το κόμμα του, ενώ αποκλείει οποιαδήποτε συνεργασία με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και το Ποτάμι, σημειώνοντας με νόημα ότι “θέλουν να επιβάλουν στην Ελλάδα τα σχέδια των δανειστών”.

“Αν δεν πήγαινε η χώρα στο μνημόνιο θα χρεοκοπούσε” τόνισε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στην δημοσιογράφο Μαρία Χουκλή. Ο κ. Παπανδρέου αφού επέρριψε την ευθύνη στις πολιτικές που ακολούθησαν ή παρέλειψαν να κάνουν οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, εστίασε την κριτική του ιδιαίτερα την περίοδο που την διακυβέρνηση της χώρας κατείχε ο κ. Κώστας Καραμανλής. “Το 2009 έβαλα το κεφάλι μου στον ντορβά για τη χώρα. Εμείς ήρθαμε για να αλλάξουμε τα πράγματα, να συγκρουστούμε με τα κακώς κείμενα και φορτωθήκαμε μια καυτή πατάτα” σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι, ενώ ξεκίνησε να κατακρίνει την κυβέρνησή του και την μνημονιακή συμφωνία που υπεγράφη, όταν ανέλαβε ο ίδιος την εξουσία υπέγραψε και εφάρμοσε και αυτός το μνημόνιο.  «Για δύο χρόνια πετροβολούσε την προσπάθειά μας, αλλά μετά την υπηρέτησε” δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

Σε ό,τι αφορά στη συνάντηση που είχε με τους ευρωπαίους εταίρους το 2009 ο κ. Παπανδρέου τους εξήγησε την απάτη που είχε γίνει με το ελληνικό έλλειμμα και ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρχε καμία συνωμοσία αναφορικά με την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ.

Όσον αφορά στην αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ και τη δημιουργία νέου κόμματος, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι το έπραξε μια και το ΠΑΣΟΚ είχε υιοθετήσει μια συντηρητική πολιτική και έπρεπε να βγει μπροστά με κάτι πολιτικά νέο.