Η Ελλάδα καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος και “η Τουρκία εκτίμησε τη στάση αυτή της Ελλάδας», ωστόσο αναμένει και την παράδοση των 8 πραξικοπηματιών “από την γείτονα Ελλάδα, που υπέφερε από πραξικοπήματα στο παρελθόν”, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Χαλίτ Τσεβίκ.
Ο κ. Τσεβίκ προχώρησε σε μία παρουσίαση των δεδομένων της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από την εκδήλωσή του, στις 15 Ιουλίου 2016, παρουσία Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων.
Σύμφωνα με το ΑΠε-ΜΠΕ, ο κ. πρέσβης περιόρισε αποκλειστικά την ενημέρωσή του στο θέμα αυτό, καθώς και τις ερωτήσεις που ακολούθησαν, αρνούμενος να επεκταθεί σε διμερή ή ευρύτερα περιφερειακά θέματα.
Αμέσως μετά την παρουσίαση, προβλήθηκε βίντεο με στιγμιότυπα-ντοκουμέντα και μαρτυρίες από την ημέρα του πραξικοπήματος. Το βίντεο ολοκληρώθηκε με τα ονόματα των νεκρών θυμάτων της απόπειρας, οι οποίοι σύμφωνα με τον πρέσβη ήταν 250 και οι τραυματίες 1.500.
Ο κ. Τσεβίκ, αφού απέδωσε την ευθύνη για την απόπειρα, ολοκληρωτικά στην «τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν» (FETO), είπε ότι ηγήθηκαν αξιωματικοί του στρατού και δράττοντας την ευκαιρία, αναφέρθηκε στους οκτώ «πραξικοπηματίες αξιωματικούς», όπως τους χαρακτήρισε, που διέφυγαν στην Ελλάδα, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Οκτώ πραξικοπηματίες διέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο το πρωί της 16ης Ιουλίου. Η Ελλάδα καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος, εξέφρασε την αλληλεγγύη της και είπε ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι επιθυμητοί στην Ελλάδα. Η Τουρκία εκτίμησε τη στάση αυτή της Ελλάδας» τόνισε ο Τούρκος πρέσβης, για να προσθέσει ότι στη συνέχεια οι οκτώ δεν εκδόθηκαν στην Τουρκία και μάλιστα σ΄ αυτούς προστέθηκαν άλλοι δύο στρατιώτες που πήραν μέρος στο πραξικόπημα».
«Με την άρνηση της έκδοσης», συνέχισε, «οι πραξικοπηματίες αυτοί που σκότωσαν στρατιωτικούς και πολίτες και απείλησαν τη ζωή του Προέδρου της Τουρκίας, παρεμποδίζεται η παραπομπή τους στη δικαιοσύνη» και πρόσθεσε ότι «η ατιμωρησία στα σοβαρά αδικήματα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από ένα κράτος δικαίου. Αναμένουμε λοιπόν από την γείτονα Ελλάδα, που υπέφερε από πραξικοπήματα στο παρελθόν, να μας τους παραδώσει για να δικαστούν».
«Έχουμε ενημερωθεί ότι πρόκειται για απόφαση της δικαιοσύνης, αλλά στη συνέχεια αναμένουμε ότι θα έχουμε την απάντηση του ελληνικού κράτους» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.