Για την νομοθετική ρύθμιση ώστε να γίνει διαγραφή χρεών για νοσηλεία των ανασφάλιστων πολιτών στις εφορίες μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός Στο Κόκκινο και στην εκπομπή του Στάθη Σχινά ενώ μεταξύ άλλων έκανε και μια σύντομη αποτίμηση του έργου του υπουργείου με αφορμή και την επίσκεψη του πρωθυπουργού εκεί στις 30 Ιουνίου.
Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι στόχος εξ αρχής ήταν να αποτραπεί η πλήρης κατάρρευση των δομών δημόσιας Υγείας, να διασφαλιστεί στοιχειώδης ευστάθεια και εύρυθμη λειτουργία των δομών και να γίνει καθολική κάλυψη του πληθυσμού από το σύστημα Υγείας «και αυτό το κάναμε πολύ πλήρη τρόπο» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός εξήγησε ότι σήμερα όλοι οι ανασφάλιστοι πάνε μόνο με τον αριθμό ΑΜΚΑ τους στις δημόσιες δομές Υγείας χωρίς άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Συγκεκριμένα το πρώτο πεντάμηνο του έτους, εξήγησε, για 528.000 μοναδικούς ανασφάλιστους ασθενείς συνταγογραφήθηκαν φάρμακα αξίας 60.000.000 ευρώ (το 1/3 από αυτούς με εισοδηματικά κριτήρια παίρνει τα φάρμακα χωρίς καμιά συμμετοχή) και οι εξετάσεις αξίας 23.000.000 ευρώ «μια πολύ σημαντική κοινωνική παροχή που δεν υπήρχε το προηγούμενο διάστημα» σημείωσε ο κ. Ξανθός.
Ο κ. Ξανθός προανήγγειλε την νομοθετική ρύθμιση για διαγραφή βεβαιωμένων οφειλών προς τις εφορίες, χρέη δηλαδή που προήλθαν από νοσηλεία ανασφάλιστων ασθενών μέχρι το 2015 κόστους 28.000.000 ευρώ. Ενώ εξήγησε ότι επιπλέον 150.000.000 ευρώ «πάγωσαν» με ενέργειες της κυβέρνησης και δεν μεταφέρθηκαν στις ΔΟΥ.
Ο υπουργός επισήμανε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2015 έγινε πρόσληψη 9.000 εργαζόμενων (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί κ.ά.) στις διάφορες δομές του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Ενώ αναμένεται να προσληφθούν 9.000 εργαζόμενοι. Ήδη το ΑΣΕΠ ενέκρινε την πρόσληψη 1.600 μόνιμων γιατρών και ξεκίνησαν οι διαδικασίες. Τόνισε ότι έτσι από το 2016 το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων (λόγω συνταξιοδότησης) είναι θετικό στις δημόσιες δομές Υγείας σε αντίθεση με την περίοδο 2009 – 2015 που περισσότερες ήταν οι αποχωρήσεις από τις προσλήψεις.
Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε και στην κοινή υπουργική απόφαση με το ΥΠΕΘΑ περίπου 25 γιατροί οι οποίοι υπηρετούν την θητεία τους αμείβονται και εργάζονται ως αγροτικοί γιατροί και συμπληρώνουν κενά σε νησιωτικές και ακριτικές περιοχές.
Πηγή: Στο Κόκκινο