Ρέγκλινκγ: Αν δεν ήταν ο Βαρουφάκης, η Ελλάδα θα είχε βγει από την κρίση

«Αν η κυβέρνηση με τον υπουργό Οικονομικών τον Βαρουφάκη δεν είχαν πάρει λάθος κατεύθυνση το 2015, η Ελλάδα θα στεκόταν ήδη στα δύο της πόδια» λέει ο Κλάους Ρέγκλινγκ στη Bild.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του ESM τόνισε πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δεν είναι εφικτή στο επόμενο Eurogroup: «Όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, φυσικά, η Ελλάδα θα ήθελε περισσότερη σιγουριά νωρίς. Ωστόσο, η Ευρωομάδα κατέστησε σαφή τον Μάιο του 2016 τον τρόπο που θέλουν να προχωρήσουν. Όλοι δεσμεύονται για αυτή τη συμφωνία».

Παρόλα αυτά δηλώνει αισιόδοξος πως η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές στο άμεσο μέλλον: “Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις στο υπόλοιπο πρόγραμμα. Αν συμβαίνει αυτό, είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις αγορές ξανά αργότερα αυτό το έτος ή το 2018. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η Ελλάδα ήταν ήδη σε θέση να το κάνει αυτό το 2014, όταν έγιναν ορατά τα πρώτα σημάδια βελτίωσης.”

Σε ερώτημα για το ΔΝΤ, ο επικεφαλής του ESM σημείωσε: «Οταν ξέσπασε η κρίση, οι Ευρωπαίοι χρειάζονταν επειγόντως την τεχνογνωσία και τα χρήματα του ταμείου. Σήμερα, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να επωμιστούν ένα πιθανό μελλοντικό πρόγραμμα διάσωσης χωρίς το ΔΝΤ. Αλλά αναμένω ότι το Ταμείο θα μετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα».