Πολιτικό μνημόσυνο στη Βουλή για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Στη μνήμη του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη είναι αφιερωμένη η ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, σήμερα, παρουσία της πολιτικής ηγεσία του τόπου, ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, ενώ στα θεωρεία βρίσκονται και συγγενείς του.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ως έναν σπουδαίο αντίπαλο της Αριστεράς ” που όμως “κατά την Δικτατορία εργάστηκε για την διεθνή καταδίκη των Συνταγματαρχών”. Τον χαρακτήρισε: “άνθρωπος ανοιχτόμυαλος και ανοιχτός στο διάλογο, απαλλαγμένος από τις προκαταλήψεις του εμφυλίου. Ιδιαίτερα εκείνη την εποχή δεν θεωρούνταν δεδομένα τα χαρακτηριστικά αυτά και υπήρξε συνεπής στα στάση αυτή και μετά την μεταπολίτευση, πέρα και πάνω από διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος, επισήμανε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως «η επιλογή αυτή θα πρέπει να αναγνωριστεί ως θετική συνεισφορά στην πολιτική σκηνή του τόπου».

Από την άλλη πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε τις βασικές αξίες με τις οποίες πορεύτηκε ο πατέρας του, τονίζοντας την διαρκή μάχη που έδινε με τον λαϊκισμό.

«Αυτό που τον χαρακτήρισε ήταν η ευγένεια και η αποστροφή οποιασδήποτε πολιτικής χυδαιότητας από όπου και αν προερχόταν» είπε μεταξύ άλλων ο αρχηγός της ΝΔ για να προσθέσει πως οι συνεχόμενες προειδοποιήσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για την πορεία της εθνικής οικονομίας «τον είχε κάνει για πολλούς κυνικό. Ένα σύγχρονο Τειρεσία που μόνο δεινά προέβλεπε για την χώρα. Οι εξελίξεις τον δικαίωσαν αλλά δεν τον ενδιέφερε. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όμως δεν ήταν κυνικός. Ήταν αθεράπευτα ρομαντικός και αισιόδοξος, είχε πάντα εμπιστοσύνη στον λαό.”