Γιουνκέρ για Eurogroup Δευτέρας: «Η Κομισιόν θέλει την Ελλάδα έξω από τη διαδικασία των υπερβολικών ελλειμμάτων»

Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες, που έχουν πλήξει καθημερινή ζωή του λαού της, παραδέχτηκε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Zαν Κλοντ Γιουνκέρ, μιλώντας χθες με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Επεσήμανε δε ότι «Τη Δευτέρα το βράδυ που θα γίνει το Eurogroup, θα ήθελα να σας πω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει η Ελλάδα να βγει από τη διαδικασία των υπερβολικών ελλειμμάτων».

Μάλιστα τόνισε ότι ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παίρνει ο καθένας χωριστά τις αποφάσεις του, προσθέτοντας: «Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ποτέ δεν υπήρχε υπερβολική συναίνεση και αρμονία μεταξύ των δυο.»

Στη χθεσινή συνομιλία τους, που έγινε στη διάρκεια της συνεδρίασης της Ευρωομάδας της Αριστεράς, στο Στρασβούργο, ο κύριος Παπαδημούλης ρώτησε τον Πρόεδρο της Κομισιόν την γνώμη του για το κατά πόσο και η άνοδος της άκρας δεξιάς σχετίζεται με τη μονομερή λιτότητα και τον ελλιπή κοινωνικό χάρτη, τον ελλειμματικό κοινωνικό πυλώνα της Ευρώπης. Καθώς και για το αν θεωρεί ότι επηρεάζει αρνητικά και το έλλειμμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες, καθώς και απέναντι στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Ο κύριος Γιουνκέρ απάντησε με την ακόλουθη δήλωση: «Σε ό,τι αφορά την έλλειμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στο προσφυγικό που ανέφερες, είναι ένα σοβαρό θέμα που μας απασχολεί. Και εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν μπορούμε να αφήνουμε την Ιταλία και την Ελλάδα έρμαια, επειδή έχουν τη γεωγραφική θέση που έχουν και καταφθάνουν σε αυτούς πρώτα οι πρόσφυγες. Θα πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη».