Επικοινωνιακά "φροντιστήρια" σε υπουργούς και βουλευτές - Το σχέδιο για την επόμενη μέρα

Πλέον βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την επικύρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς και στο Μαξίμου κοιτούν ήδη την επόμενη ημέρα. Ο πρωθυπουργός στη σημερινή κλειστή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα παρουσιάσει αναλυτικά τη συμφωνία στους υπουργούς του, θα τους παραδώσει όλα τα απαραίτητα “επικοινωνιακά όπλα” και θα τους αναλύσει το σχέδιο για την επόμενη ημέρα.

Η κριτική της αντιπολίτευσης, η δυσπιστία του κόσμου και το μούδιασμα πολλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν λίγο πολύ αναμενόμενες αντιδράσεις. Σήμερα θα συνεδριάσουν οι 53+ ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όμως άπαντες θεωρούν πως η πλειοψηφία των 153 δεν πρόκειται να σπάσει. Μάλιστα, στην αυριανή συνεδρίαση οι αρμόδιοι υπουργοί θα παρουσιάσουν στους βουλευτές αναλυτικά το πλαίσιο της συμφωνίας και θα διευκρινίσουν όλα τα επιμέρους ζητήματα.

Η ρητορική της κυβέρνησης αναμένεται να εστιαστεί στην ανάδειξη των αντιμέτρων, στην επανασύσταση του κοινωνικού κράτους, στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στη δέσμευση πως κανέναν μέτρο δεν θα εφαρμοστεί αν δεν υπάρξει ελάφρυνση του χρέους και στην ενδεχόμενη απεμπλοκή από την επιτροπεία σε ένα χρόνο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν, πως η ελάφρυνση του χρέους και η έξοδος από τα μνημόνια θα δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ ισχυρό αβαντάζ για τις εκλογές του ’19.

Η ψήφιση των μέτρων πιθανώς να προγραμματιστεί μέσα στο επόμενο 20μερο, μετά το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Κίνα.

Τα επόμενο σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει την επίσπευση των εργασιών στα κοινωνικά υπουργεία (Παιδείας, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Εργασίας). Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει ένα ντεμαράζ κοινωνικής πολιτικής, με πλήθος νομοθετικών ρυθμίσεων μέχρι το Φθινόπωρο. Άλλωστε, το περίφημο παράλληλο πρόγραμμα ήταν βασική προεκλογική εξαγγελία της Κουμουνδούρου. Ήδη, Δραγασάκης και Βερναρδάκης έχουν ξεκινήσει τον προγραμματισμό της επόμενης μέρας..