Ενέργεια, χρέος και αντίμετρα σε πρώτο πλάνο

Αυτή τη στιγμή τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι το μεγαλύτερο ερωτηματικό για το κλείσιμο της συνολικής συμφωνίας με τους δανειστές. Χτες ο Πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, αυτό το ζήτημα να κλειδώσει μετά τη ψήφιση των μέτρων στα τέλη Μαΐου. Παρ’ όλα αυτά, για ακόμα μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε κατηγορηματικά, πως κανένα μέτρο δεν θα εφαρμοστεί, αν μέχρι το ’19 δεν γίνει σαφής καθορισμός των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Είναι σαφές, πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός θέλει να τελειώνουν όσο πιο γρήγορα οι τεχνικές διαβουλεύσεις για να κλειδώσει η ελάφρυνση του χρέους και να μετριαστούν οι αντιδράσεις της κοινωνίας, των στελεχών και των βουλευτών για τα επιβαλλόμενα μέτρα. Εκτός από το επικοινωνιακό κομμάτι, θα είναι και τεράστια επιτυχία της κυβέρνησης ο σαφής καθορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων.

Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ιδιαίτερο βάρος και στα αντίμετρα που πέτυχε η κυβέρνηση, τονίζοντας τη θετική πλευρά της διαπραγμάτευσης. Άλλωστε τα εργασιακά, οι φοροελαφρύνσεις των αδυνάμων και η σύσταση κοινωνικού κράτους είναι από τα κύρια παραδοσιακά ζητήματα που θέτει η Αριστερά.

Την ίδια ώρα, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Οι σημαντικότερες διαφορές εντοπίζονται στα ζητήματα της ενέργειας και του υπερταμείου. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, “υπάρχουν διαφορετικές διατυπώσεις σε 2- 3 σημεία, όμως μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρχει οριστική συμφωνία.”.

Κυρίαρχο αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με συνδυασμό πώλησης κάποιων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.