Ο μεγαλύτερος εφιάλτης αυτή την ώρα για την κυβέρνηση, είναι να έρθει το πακέτο των μέτρων στη Βουλή, χωρίς να έχουν ξεπεραστεί οι διαφωνίες ΔΝΤ – Βερολίνου για το χρέος. Στο Μαξίμου γνωρίζουν πως δεν μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό το παιχνίδι των καθυστερήσεων που παίζουν οι θεσμοί, διότι θα πρέπει μέχρι το τέλος Μαΐου να έχει προχωρήσει η ψήφιση των μέτρων, ώστε να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Αυτό που φοβούνται στην κυβέρνηση είναι να επικρατήσει η θέση της Γερμανίας, και να μην υπάρξει συγκεκριμενοποίηση των μέτρων. Για αυτό άλλωστε, το θέμα του χρέους έχει παγώσει τις τελευταίες μέρες. Στην κυβέρνηση ξέρουν πολύ καλά πως μία σαφής καταγραφή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα μετριάσει κατά πολύ τις αντιδράσεις της κοινωνίας για τα μέτρα που θα επικυρωθούν από το κοινοβούλιο. Σαφώς, σε αυτή τουλάχιστον την περίπτωση, το ΔΝΤ στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας.
Άλλωστε, καθημερινά, στελέχη της κυβέρνησης διαμηνύουν πως δεν θα εφαρμόσουν κανένα μέτρο, αν δεν υλοποιηθούν -και όχι απλά συμφωνηθούν- συγκεκριμένες αποφάσεις για το χρέος στο τέλος του 2018.
Από την άλλη, στο κυβερνητικό στρατόπεδο θέλουν να αλλάξει η ατζέντα της επικαιρότητας. Άπαντες γνωρίζουν πως η συνεχής κουβέντα περί διαπραγμάτευσης φθείρει την κυβέρνηση. Ενέργειες όπως η προσπάθεια για πάταξη της διαφθοράς (εξεταστική για την υγεία), τα εγκαίνια μεγάλων έργων (Τέμπη, Ιονία οδός), η προώθηση της νησιωτικότητας (επανασχεδιασμός ακτοπλοϊκού χάρτη) κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Εξάλλου, χθες έγινε γνωστή και η πρόθεση του Πρωθυπουργού να αναλάβει πρωτοβουλίες για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Όσον αφορά τα σενάρια ανασχηματισμού, τα οποία έχουν έρθει ξανά στην επικαιρότητα, κανένας από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τα επιβεβαιώνει. Όπως λένε χαρακτηριστικά “τώρα τα σημαντικά ζητήματα για τη χώρα είναι άλλα και όχι η αλλαγή του υπουργικού συμβουλίου…”