Βενιζέλος: Ο τόπος δεν κυβερνιέται μονοκομματικά-Στόχος για το ΠΑΣΟΚ η τρίτη εντολή

Την κρίσιμη σημασία που έχει το ποιος θα εξέλθει τρίτος από τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου, καθώς «δεν κυβερνιέται ο τόπος μονοκομματικά, δεν κυβερνιέται εύκολα, θέλει συνεργασίες, συστρατεύσεις, συναινέσεις, κυβέρνηση εθνικής ενότητας, εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή όλων των δημοκρατικών δυνάμεων που λένε τουλάχιστον ότι πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική» υπογράμμισε, για μια ακόμη φορά, σε ομιλία του στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, θα αναδειχθεί, με τις ψήφους που ο κόσμος θα του δώσει, εγγυητής της εθνικής προοπτικής και θεματοφύλακας της ασφαλούς πορείας της χώρας. Αφού αναφέρθηκε εκτενώς στην διαδρομή του ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα και στο ρόλο που έπαιξε στη διαμόρφωση της μεταπολιτευτικής πραγματικότητας στην Ελλάδα, κάλεσε τους ψηφοφόρους να δώσουν στο ΠΑΣΟΚ το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό στην κάλπη.

«Αυτός είναι ένας μεγάλος αγώνας, ένας μεγάλος στόχος», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε λέγοντας ότι «από αυτόν τον στόχο δε θα μας αποσπάσει την προσοχή κανείς. Κανείς δε θα μας βάλει σε μία εσωστρεφή συζήτηση, γιατί η υποχρέωση του ΠΑΣΟΚ της Δημοκρατικής Παράταξης έτσι το θέλησαν όλοι οι μεγάλοι πολιτικοί ηγέτες που την εκπροσώπησαν, έτσι το θέλησε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Παπανδρέου, είναι να ανεβαίνει μαζί με το έθνος».

«Εσείς μαζί μ’ εμάς, έχετε πληρώσει ακριβά το πολιτικό και συναισθηματικό κόστος της τεράστιας προσπάθειας που έχουμε κάνει τα τελευταία 5 χρόνια», τόνισε. Και προχώρησε στην παράθεση έξι σημείων τα οποία, όπως είπε, εντάσσονται στο πλαίσιο μιας εθνικής στρατηγικής και τα οποία αφορούν στην πολιτική, στην οικονομική, στην δημοσιονομική, στην θεσμική και στην εθνική σταθερότητα, καθώς και στο νέο πρόγραμμα ανάπτυξης. «Το ποιος θα είναι πρώτος, δεύτερος, τρίτος, τέταρτος, θα το κρίνει ο ελληνικός λαός. Δεν έχει κριθεί το ζήτημα αυτό. Έχει ένα ενδιαφέρον το ποιος θα είναι πρώτος ή δεύτερος, γιατί αυτό συνδέεται με το μπόνους των 50 εδρών, αλλά εξίσου σημαντικό είναι ποιος θα πάρει την τρίτη εντολή και πώς μπορούν να διαμορφωθούν συνεργασίες», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Νωρίτερα, σε διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε, ο κ.Βενιζέλος επεσήμανε ότι η χώρα βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη θέση και εξέφρασε την άποψη ότι η κοινωνία δεν θέλει αυτοδυναμίες, θέλει συνεργασίες επαναθέτοντας το ερώτημα τι μπορεί να συμβεί αν εκλείψει από το προσκήνιο ο εγγυητικός ρόλος που παίζει το ΠΑΣΟΚ. Εκτίμησε ότι μέχρι τις εκλογές απομένουν ακόμη αρκετές ημέρες και δεν έχει κριθεί μετά βεβαιότητας ποιος θα είναι ο νικητής ενώ διευκρίνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί να είναι «κυβερνητικός μπαλαντέρ» κανενός αλλά επιδιώκει μόνο να μετάσχει «στην ευθύνη της εθνικής στρατηγικής, που εμείς τα έφερε η μοίρα, έτσι ώστε, να διαμορφώσουμε από το 2010 και μετά».

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να μην εξέλθει τελικά το ΠΑΣΟΚ τρίτο από τις κάλπες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι ο ίδιος προσωπικά δεν έχει κανένα πρόβλημα με μια τέτοια εξέλιξη. «Εκπληρώνω μια υποχρέωση απέναντι στην πατρίδα και απέναντι στην Παράταξη».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στα του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι μετά τις εκλογές το κόμμα θα προχωρήσει σε συνέδριο «ριζικής ανανέωσης και ενότητας» και άδραξε την ευκαιρία για να σημειώσει με ειρωνικό τόνο ότι όσοι «είμαστε ΠΑΣΟΚ, δηλαδή η Δημοκρατική Παράταξη εντός και εκτός όπως ξέρετε, δηλαδή αυτοί που πραγματικά πίστευαν και πιστεύουν την Παράταξη την ψήφισαν το 2012, την ψήφισαν στις ευρωεκλογές, θα την ψηφίσουν και τώρα και θα αποδειχθούν περισσότεροι από όσοι νομίζουν κάποιοι».

Και προχωρώντας περαιτέρω, σχολίασε το κόμμα του Γ. Παπανδρέου χαρακτηρίζοντας το «προσωπικό και ατομικό σχήμα». «Υπάρχουν πρωτοβουλίες για να συγκροτηθεί ένα σχήμα το οποίο είναι προσωπικό, ατομικό, μας θλίβουν αλλά δεν ασχολούμαστε με αυτά, τα οποία τροφοδοτούν την εσωστρέφεια και βλάπτουν την προσπάθειά μας που είναι παραταξιακή και κυρίως εθνική. Εμείς ασχολούμαστε με τα μεγάλα θέματα του τόπου και με τη δυναμική της Παράταξης» κατέληξε.

Κληθείς δε να σχολιάσει την απόφαση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη, να συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια του κόμματος του Γ. Παπανδρέου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε την τελική κρίση γι αυτό θα την κάνουν οι ψηφοφόροι της Λάρισας και ότι ο ίδιος «βρήκε» τον κ. Σαχινίδη στο στενό επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών ως στενό συνεργάτη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του Γιώργου Παπανδρέου και συνέχισε τη συνεργασία μαζί του αναβαθμίζοντάς τον και δίνοντάς του τα καθήκοντα του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε και την μεταπήδηση της Άντζελας Γκερέκου στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Κέρκυρα κάνοντας λόγο για «ακραία εξέλιξη» η οποία όμως, όπως εκτίμησε, «δεν αποτελεί απώλεια για το ΠΑΣΟΚ» σημειώνοντας ότι το θέμα είναι «ηθικό» και καταλήγοντας μίλησε για «φαινόμενα πολιτικής, κοινωνικής και ηθικής παρακμής και τυχοδιωκτισμού».