Tζανακόπουλος: Στόχος η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως τις 20 Μαρτίου

Την αισιοδοξία του για τα βήματα προόδου που σημειώνονται στις διαπραγματεύσεις εξέφρασε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας παράλληλα πως βασική αρχή της κυβέρνησης είναι: “… τα μέτρα και τα αντίμετρα να έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί το 3,% για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος: «Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, σημειώθηκε πρόοδος στα μέτρα και αντίμετρα μετά τη λήξη του προγράμματος. Είτε πρόκειται για φορολογικές ελαφρύνσεις είτε για αύξηση κοινωνικών δαπανών είμαστε κοντά. Υπάρχουν διαφορές για στα εργασιακά για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να προσθέσει πως στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τις 20 Μαρτίου να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για το SLA, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά ότι βασική είναι τα μέτρα και τα αντίμετρα αρχή να έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο «υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί το 3,% για το πρωτογενές πλεόνασμα».

Υπογράμμισε ακόμη πως «είμαστε κοντά σε συνολική λύση για την έξοδο από τα μνημόνια», ενώ ερωτηθείς για τις σχέσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση, εταίρους και ΔΝΤ, ισχυρίστηκε ότι «υπάρχουν διαφορές όσον αφορά την οπτική γωνία της κυβέρνησης, των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ. Σε κάθε περίπτωση θα προσπαθήσουμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές”.

Όσον αφορά τα μέτρα μετά το 2019 καθώς και τις δημοσιονομικές επιβαρύνσεις δήλωσε ότι «δεν θέλω να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις όταν υπάρξει συμφωνία».

Κοντόφθαλμη και ανεύθυνη η στάση της ΝΔ

Ο κ. Τζανακόπουλος δεν δίστασε να κατηγορήσει για ακόμα μια φορά την αξιωματική αντιπολίτευση, επικρίνοντάς την για κοντόφθαλμη και ανεύθυνη στάση «να ζητά να κλείσει άρον-άρον η συμφωνία. Η θέση της δεν ήταν μόνο λανθασμένη αλλά κοινωνικά και οικονομικά καταστροφική», ενώ συμπλήρωσε πως: «ζητά να κλείσει άρον-άρον η συμφωνία. Η θέση της δεν ήταν μόνο λανθασμένη αλλά κοινωνικά και οικονομικά καταστροφική», προχωρώντας και στην πρόβλεψη ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ζητήσει σύντομα ξανά εκλογές».

Η Κομισιόν είχε προβλέψει ύφεση για το 2016

Για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν μηδενική ανάπτυξη για το 2016 είπε ότι δεν επηρεάζεται ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα που θα είναι της τάξης του 2% για το 2016, προσθέτοντας παράλληλα ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν για το 2018 και το 2019 δεν έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παρέλειψε ακόμη και να «πανηγυρίσει» και για την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, επισημαίνοτας ότι «η αρχική πρόβλεψη της Κομισιόν ήταν ότι θα είχαμε ύφεση 0,4% για το 2016, αντίθετα αυτό που φαίνεται ακόμα και με αυτή την σχετικά αρνητική εξέλιξη υπερβαίνουμε την πρόβλεψη αυτή και πάμε σε ένα 0%» αν και συμπλήρωσε ότι «μας προβληματίζουν τα στοιχεία και τα παρακολουθούμε».

Ωστόσο παρά την αρχική του αισιοδοξία για την πρόοδο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «αν δεν καταφέρουμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές σε αυτό το στάδιο θα δούμε τι πρωτοβουλίες θα πάρουμε».

Παράλληλα δεν διέψευσε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει περικοπές συντάξεων σταδιακά μετά το 2020 λέγοντας ότι δεν μπορώ να σας δώσω περισσότερες λεπτομέρειες για μια εν εξελίξει διαπραγμάτευση.

Η διαφορά στο εφάπαξ του γενικού διευθυντή του ΔΕΣΦΑ ήταν 27.000 ευρώ μικτά

Για το χρυσό εφάπαξ του διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ είπε ότι σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας σε περίπτωση που μέλος του προσωπικού προαχθεί στη διοίκηση, προάγεται μισθολογικά και συνταξιοδοτικά σε γενικός διευθυντής. «Με το διορισμό του, δηλαδή, άμεσα εξισώθηκε με γενικό διευθυντή με βάση το καταστατικό της εταιρείας. Η μισθολογική διαφορά ήταν 1.000 ευρώ μικτά και 500 ευρώ καθαρά. Σε ό,τι αφορά το εφάπαξ η διαφορά που προκύπτει μεταξύ αυτού που θα έπαιρνε ως διευθυντής σε σχέση με αυτό που θα έπαιρνε ως γενικός διευθυντής είναι της τάξης των 27.000 μικτών» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Για την περίπτωση της αύξησης του μισθού του διευθυντή του ΟΔΔΗΧ υποστήριξε ότι αυτό έγινε από το ΥΠΟΙΚ για να κρατήσει στον οργανισμό ένα πρόσωπο με εξαιρετικά προσόντα που θα αμειβόταν με περισσότερα χρήματα στην αγορά από αυτά που παίρνει.

«Καλό είναι να μην προσπαθούμε να φτιάξουμε πολιτικές καταστάσεις όταν δεν ξέρουμε τα ζητήματα που συζητώνται» κατέληξε για το θέμα.

Βασική αρχή ο εκσυγχρονισμός του κράτους στην κατεύθυνση διακριτών ρόλων με την εκκλησία

Για το θέμα των θρησκευτικών στη σκιά των αποκαλύψεων Ιερώνυμου υποστήριξε ότι η θέση της κυβέρνησης εκφράζεται από τον τότε και τον νυν υπουργό κάνοντας λόγο για έναν διάλογο για να προχωρήσουμε σε αλλαγή του προγράμματος σπουδών. Οι αποφάσεις θα ληφθούν από το ινστιτούτο εκπαιδευτικής πολιτικής βάσει της διαβούλευσης που θα προηγηθεί.

Ερωτηθείς για τη συνταγματική αναθεώρηση και το θέμα του διαχωρισμού εκκλησίας-κράτους είπε ότι σε κάθε περίπτωση βασική αρχή είναι ότι θα πρέπει να γίνουν βήματα εκσυγχρονισμού του κράτους στην κατεύθυνση του ορισμού διακριτών ρόλων κράτους και εκκλησίας.

Απέκλεισε, δε, κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να ζητηθεί αυξημένη πλειοψηφία για την ψήφιση των μέτρων λέγοντας ότι η κυβέρνηση αριθμοί 153 βουλευτές.

Συζητάμε για το πρόγραμμα στήριξης της ανεργίας

Ερωτηθείς για το αν γίνεται συζήτηση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Παγκόσμια Τράπεζα υπογράμμισε ότι «υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση για να συμφωνηθεί πρόγραμμα στήριξης της ανεργίας. Στο πλαίσιο αυτό από την κυβέρνηση παίρνονται διάφορες πρωτοβουλίες αλλά δεν θα μπω σε λεπτομέρειες».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Δημήτρη Τζανακόπουλου