Σύννεφα αδιεξόδου πάνω απ' το Μαξίμου

Άσχημα τα νέα για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με την μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κυβερνητικά στελέχη διαπιστώνουν ότι δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία και κλείσιμο αξιολόγησης, σε περίπτωση που δεν αποδεχτεί η ελληνική πλευρά το σύνολο των απαιτήσεων του ΔΝΤ, και κυρίως τα σκληρά μέτρα που θέτει επιτακτικά το ταμείο.

Η 20η Μαρτίου μοιάζει άπιαστη για την Ελλάδα, αφού είναι σχεδόν αδύνατο, όπως όλα δείχνουν, να κλείσει μέχρι τότε η 2η αξιολόγηση. Ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός απέφυγε να δεσμευτεί με ημερομηνίες, στην χθεσινή του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο κ. Τσίπρας, αρκέστηκε σε νύξεθς για την κυβερνητική δυσαρέσκεια με το ΔΝΤ λέγοντας πως «όσο και αν θέλουν να κωλυσιεργήσουν σε διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω». Πήγε δε και ένα βήμα παραπέρα, επιχειρώντας να αλλάξει την ατζέντα του δημόσιου ενδιαφέροντος, προτάσσοντας ότι το πραγματικό διακύβευμα παίζεται στο πραγματικό πεδίο της οικονομίας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ξεκάθαρο ότι έχει εξασφαλίσει πλέον ενισχυμένη διαπραγματευτική θέση, αφού η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν μιλάμε για συνέχιση του προγράμματος χωρίς την συμμετοχή του IMF, γεγονός δυσκολεύει ακόμα την Ελλάδα, όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη.

Ο ασκός του Αιόλου ίσως να έχει ανοίξει για τα καλά για το ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για αρνητική αναθεώρηση των στοιχείων του ΑΕΠ για το 2016, ακυρώνοντας την ρητορική του πρωθυπουργού που στηριζόταν εν πολλοίς στα θετικά στοιχεία της οικονομίας.

Η Κυβέρνησξ από την πλευρά της Κυβέρνησης επιχειρεί να στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης σε άλλα ζητήματα, σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός αναμένεται στις 12.30 να ανακοινώσει τη διαδικασία διαλόγου για τη Συνταγματική αναθεώρηση, την επιτροπή και το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωσή της.