Διαφoροποίηση ευρωπαίων αξιωματούχων από τα γερμανικά δημοσιεύματα περί Grexit

Από σήμερα αναμένεται να ξεδιπλωθεί η πλήρης προεκλογική δραστηριότητα των κομμάτων, καθώς η περίοδος της ανάπαυλας των γιορτών είναι πλέον παρελθόν. Οι πολιτικές ζυμώσεις “παίρνουν φωτιά” και στις επόμενες ημέρες όλα τα κομματικά επιτελεία αναμένεται να δημοσιοποιήσουν τα ψηφοδέλτιά τους ανά την επικράτεια με τις συνεργασίες και τις μεταγραφές υποψηφίων.

Το προεκλογικό κλίμα, όπως έχει διαφανεί από τις προηγούμενες ημέρες είναι έντονα πολωτικό ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, με επίκεντρο την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας.

Η ΝΔ, στην επίθεσή της εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανοίγει θέματα όπως το μεταναστευτικό και η αστυνόμευση, θεωρώντας ότι αγγίζουν ευρύτερα στρώματα ψηφοφόρων. Την ίδια ώρα, η εμφάνιση του κόμματος του Γ. Παπανδρέου υποχρεώνει το ΠΑΣΟΚ να ανεβάσει τους τόνους εναντίον του Μεγάρου Μαξίμου και της ΝΔ, φοβούμενοι διαρροή ψηφοφόρων προς το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, στο πλαίσιο μιας αντιδεξιάς ρητορείας.

Εν τω μεταξύ από την Ευρώπη χαμηλώνουν οι τόνοι αναφορικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή “δεν λαμβάνει θέση” στην προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα. Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσθηκαν στην Ελλάδα άρχισαν “να αποδίδουν καρπούς” και ότι δεν πρέπει “να υπαναχωρήσει κανείς χωρίς να το συλλογιστεί”. Εάν ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, γίνει πρωθυπουργός “θα συζητήσουμε μαζί του επί τη βάσει των προτάσεών μας”, πρόσθεσε. “Θα καταστρώσουμε σχέδια μετά την 25η Ιανουαρίου”, σημείωσε ο Π. Μοσκοβισί, κάνοντας την εκτίμηση ότι ο Τσίπρας έχει “ήδη εξελιχθεί”. “Μπορούμε να συνεργασθούμε μαζί του υπό ορισμένους όρους, εάν βρούμε μία κοινή γλώσσα. Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι αποκλείεται να συνεργασθούμε με τον κ. Τσίπρα. Εναπόκειται σ’ αυτόν να προσδιορίσει τις θέσεις του” υπογράμμισε.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα δεν θα μπορούσε να μην τοποθετηθεί και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος κατηγόρησε την καγκελάριο Μέρκελ αλλά και τον γερμανικό Τύπο για “ανεύθυνες εικασίες” περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, σε περίπτωση εκλογικής νίκης της ριζοσπαστικής αριστεράς την 25η Ιανουαρίου.

«Οι συζητήσεις και οι ανεύθυνες εικασίες πάνω σε σενάρια του “Grexit” δεν βοηθούν αληθινά» υπογράμμισε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης μιλώντας στην εφημερίδα Die Welt, και πρόσθεσε ότι «πρέπει να είναι σαφές για όλους: δεν υπάρχει ζήτημα εξόδου από το ευρώ. Οι αυθαίρετες συμβουλές, οι οποίες δίνουν στους ανθρώπους στην Ελλάδα το αίσθημα ότι δεν είναι αυτοί που αποφασίζουν με την ψήφο τους για το μέλλον τους, αλλά οι Βρυξέλλες ή το Βερολίνο, σπρώχνουν ίσως ακόμη και τους συντηρητικούς ψηφοφόρους στην αγκαλιά ριζοσπαστικών δυνάμεων».

Οι αναφορές σε μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ συνεχίζονται, αφότου το εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel υποστήριξε το Σαββατοκύριακο πως η Ανγκελα Μέρκελ είναι έτοιμη να αφήσει την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη, σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και πως το εν λόγω κόμμα θα αμφισβητούσε τη λιτότητα.

Το Βερολίνο δεν διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, υποστηρίζοντας πάντως πως η κυβέρνηση δεν διεξάγει μια τέτοια συζήτηση.