Bloomberg – Telegraph: Ένα Grexit θα αμφισβητήσει την ύπαρξη του ευρώ-Ο Τσίπρας κρατά πανευρωπαϊκή χειροβομβίδα

Την άποψη ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ κάθε άλλο παρά αλώβητη θα άφηνε την ΕΕ διατυπώνουν, ακολουθώντας σχετικά διαφορετικό σκεπτικό και οπτική, το Bloomberg View και η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Τα δύο ΜΜΕ, που ανήκουν σε αυτό που θα λέγαμε αγγλοσαξωνική σχολή και δεν έχουν δείξει να επηρεάζονται από τις απόψεις που εκφράζονται στις Βρυξέλλες ή στο Βερολίνο, προχωρούν παραπέρα και επαναλαμβάνουν ότι ένα Grexit θέτει σε κίνδυνο ολόκληρη την επιβίωση της ΕΕ από όλες τις απόψεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αμπρόουζ Έβανς-Πρίτσαρντ στο άρθρο του στην βρετανική εφημερίδα Telegraph, αφού κάνει μια μικρή αναδρομή στην εποχή των Βαλκανικών πολέμων, επειδή και τότε, όπως λέει, όλοι σκέφτονταν ότι «πρόκειται για μπλόφα και στοιχημάτιζαν ότι μπορεί να αποφευχθεί μια αλυσιδωτή καταστροφική αντίδραση», σημειώνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που πληροφορίες που αποδίδονται στο Βερολίνο φέρνουν την Ελλάδα ένα βήμα πριν από την έξοδο από το ευρώ. Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι το 2011 η Άγκελα Μέρκελ είχε «προσφέρει στην Ελλάδα μια «φιλική» επιστροφή στη δραχμή» και ότι λίγους μήνες αργότερα το ζήτημα επανήλθε στο προσκήνιο.

Επικαλούμενος τα λεγόμενα του τότε αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, ο Αμπρόουζ Έβανς-Πρίτσαρντ σημειώνει ότι τότε οι ευρωπαϊκές ηγεσίες με πρώτο και καλύτερο το Βερολίνο είχαν τηρήσει μια έντονα τιμωρητική στάση επειδή, όπως έλεγαν, η Ελλάδα του είχε «κοροϊδέψει» και έπρεπε να «πάρει ένα μάθημα». «Μας είπαν ψέματα και θα τους συντρίψουμε» είναι η φράση που ο Γκάιτνερ αποδίδει στους ευρωπαίους ηγέτες και ανακαλεί ο βρετανός αρθρογράφος. Τότε η γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να έκανε πίσω όταν συνειδητοποίησε ότι η «συντριβή» της Ελλάδας θα παρέσερνε και την Ισπανία και την Ιταλία.

Σήμερα, αναφέρει το άρθρο, η γερμανική ηγεσία εμφανίζεται, τουλάχιστον με βάση το πρόσφατο δημοσίευμα του der Spiegel, έτοιμη να «τελειώσει τη δουλειά», καθώς και «τα ποσά τώρα είναι λιγότερα σε σύγκριση με το πακέτο των 245 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη ξοδευτεί από την στιγμή που ξέσπασε η κρίση το 2010». Βέβαια, αυτό θα σημαίνει, εκτιμά το Αμπρόουζ Έβανς-Πρίτσαρντ, ότι η γερμανίδα καγκελάριος θα πρέπει να παραδεχτεί, έστω και εμμέσως, ότι η στρατηγική της απέτυχε.

Από την άλλη, ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής του «νεομαρξιστικού αυτού μίγματος», όπως χαρακτηρίζει το ΣΥΡΙΖΑ ο αρθρογράφος, εμφανίζεται, όπως σημειώνει, πεπεισμένος ότι «η ευρωπαϊκή ελίτ θα υποχωρήσει εκ νέου γνωρίζοντας ότι έχουν επενδύσει μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο στη σωτηρία της Ελλάδας για να αποχωρήσουν τώρα». Κατά τον αρθρογράφο, ο Τσίπρας πλέον «μιλά» τη γλώσσα των Βρυξελλών και δεν έχει τον Τσε Γκεβάρα στο γραφείο του, κάτι που έχει οδηγήσει πολλούς αναλυτές στο συμπέρασμα ότι η ριζοσπαστική ρητορική του είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Ταυτόχρονα, μέσα στο κόμμα, σημειώνει ο Αμπρόουζ Έβανς-Πρίτσαρντ, υπάρχουν δυνάμεις, όπως η Αριστερή Πλατφόρμα, που επιμένουν ότι θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία και για έξοδο από το ευρώ εφόσον η ΕΕ δεν υποχωρήσει καθόλου.

Ο αρθρογράφος της Telegraph υποστηρίζει ότι, ουσιαστικά, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να βγει από το ευρώ αλλά επιμένοντας στην ακύρωση της λιτότητας και μιλώντας για έξοδο από το μνημόνιο, ουσιαστικά έρχεται σε αντίφαση με την αρχική του πρόθεση. Επίσης, στρίβει, όπως λέει χαρακτηριστικά, «το μαχαίρι στη γερμανική ψυχή», επιμένοντας στην ελάφρυνση του χρέους «στο ίδιο επίπεδο, 50% ,που η Γερμανία εξασφάλισε το 1953 και που η Ελλάδα υπέγραψε, παρά το θάνατο περίπου 300.000 πολιτών της κάτω από τη ναζιστική κατοχή» και όλη την υπόλοιπη καταστροφή, θα συμπληρώναμε εμείς.

Η διαμορφωθείσα κατάσταση έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, όπως εκτιμά ο αρθρογράφος, τον Μάριο Ντράγκι ο οποίος πιέζεται από μία μεγάλης έκτασης ποσοτική χαλάρωση στις 22 Ιανουαρίου και καλείται να αποτρέψει τις αποπληθωριστικές δυνάμεις που απειλούν να κλειδώσουν την Ευρωζώνη σε μια παγίδα ιαπωνικού στυλ. «Πώς, όμως, ο Ντράγκι θα αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως θα ζητήσει τη διαγραφή του ελληνικού χρέους; Είναι απόλυτα εγκλωβισμένος καθώς δεν μπορεί να αποκλείσει τα ελληνικά ομόλογα από τη διαδικασία, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν μια ανοίκεια παρέμβαση στις δημοκρατικές διαδικασίες της χώρας, εν μέσω προεκλογικής περιόδου»…

Και ο Αμπρόουζ Έβανς-Πρίτσαρντ καταλήγει ότι το ζήτημα δεν είναι το αν θα υπάρξουν φοβερές οικονομικές συνέπειες σε περίπτωση grexit. To ζήτημα είναι, όπως τονίζει, ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα τραβήξει οριστικά την «μάσκα» που καλύπτει όλα τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ και στα οποία πολύ λίγο αναφέρονται δημόσια οι ευρωπαϊκές ηγεσίες και το Βερολίνο, όπως είναι «το ότι είναι λιγότερο βιώσιμη οικονομικά από ποτέ, περισσότερο χρεωμένη από ποτέ και μόλις ένα βήμα πιο κοντά σε μια ενιαία δημοσιονομική και οικονομική ένωση, και όχι παραπάνω». Συνεπώς, όπως εκτιμά, ο Αλέξης Τσίπρας «κρατά στα χέρια του μια πανευρωπαϊκή χειροβομβίδα».

«Πάει το ευρώ, αν φύγει η Ελλάδα»

«Λανθασμένη στην καλύτερη περίπτωση, επικίνδυνη στη χειρότερη» χαρακτηρίζει το editorial του Bloomberg View την άποψη που φέρεται να ασπάζεται η γερμανίδα Καγκελάριος, σύμφωνα με το der Spiegel, ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι πλέον εντελώς διαχειρίσιμη.

Στο άρθρο είναι αναφέρεται ότι είναι γεγονός ότι πλέον η Ελλάδα αποτελεί μικρότερο χρηματοπιστωτικό ρίσκο για την ευρωζώνη από ό,τι αποτελούσε το 2009, καθώς σήμερα μόλις το 1/5 του ελληνικού χρέους βρίσκεται σε χέρια ιδιωτών πιστωτών, ενώ ο δανεισμός σε ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες, σύμφωνα με την JP Morgan, αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 1% των δανείων που δόθηκαν από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ευρώπη.

Συνεπώς, είναι αλήθεια ότι αν η επόμενη ελληνική κυβέρνηση κηρύξει στάση πληρωμών, οι οικονομικές συνέπειες στην ευρωζώνη είναι περιορισμένες. «Αυτό, ωστόσο, λέει λίγα για το χάος που θα μπορούσε να ακολουθήσει την αποχώρηση της χώρας από το ευρώ. Η μετάδοση δεν είναι ποτέ προβλέψιμη» προειδοποιεί το Bloomberg View.

Η πρώτη σοβαρή συνέπεια είναι ότι θα γίνει προφανές ότι η συμμετοχή στο ευρώ δεν είναι αμετάκλητη και κατά συνέπεια μια σειρά από χώρες, που αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα, θα μετατραπούν εύκολα σε θύματα σπέκουλας στις αγορές με επίκεντρο το αν θα μείνουν ή όχι στο ευρώ. «Οι επενδυτές μπορεί να οδηγηθούν να “σορτάρουν” τα ομόλογα της Ιταλίας, της Πορτογαλίας ή της Ισπανίας -ανεξαρτήτως του πόσο ισχυρά είναι τα πολιτικά ή οικονομικά επιχειρήματα κατά της αποχώρησης από το ευρώ- οδηγώντας το κόστος δανεισμού σε επίπεδα που δεν μπορούν να αντέξουν» επισημαίνεται στο άρθρο. Και οι επιπτώσεις μιας τέτοιας κατάστασης τόσο στις συγκεκριμένες χώρες όσο και στο σύνολο της ευρωζώνης, κάθε άλλο παρά διαχειρίσιμες και προβλέψιμες είναι.

Το Bloomberg View επισημαίνει, επίσης, ότι ακόμη και αν το δημοσίευμα του Der Spiegel δεν αντανακλά ακριβώς τις σκέψεις και τις προθέσεις της γερμανικής ηγεσίας, είναι ξεκάθαρο ότι και μόνο η συζήτηση του ενδεχόμενου Grexit αποτελεί τη σοβαρότερη ένδειξη ότι η πορεία της ΕΕ προς μια στενότερη ένωση δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε εξασφαλισμένη. Η υποχώρηση του ευρώ, από μόνη της, μπορεί να έχει, όπως εξηγείται, πολλές αιτίες, όμως το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο: οι επενδυτές δεν είναι πρόθυμοι να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε ένα νόμισμα με αβέβαιο μέλλον.

Και το άρθρο καταλήγει ότι οι πολιτικές διαβεβαιώσεις ότι οι ενδεχόμενες συνέπειες από μια ελληνική κρίση «είναι διαχειρίσιμες», δεν θα πρέπει να γίνονται πιστευτές, γιατί δεν είναι αλήθεια.

«Όποια χώρα και να φύγει από το ευρώ, θα τεθεί σε αμφισβήτηση η συνέχιση της ύπαρξης του κοινού νομίσματος» υπογραμμίζεται.