Τζανακόπουλος: Ούτε ένα επιλέον ευρώ λιτότητας - Να επιστρέψουν στον ρεαλισμό ΔΝΤ & Σόιμπλε

“Δεν θα λάβουμε νέα μέτρα”, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας ότι «η Κυβέρνηση επιμένει στην θέση της πως η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, η χώρα έχει καλύψει τα όποια δημοσιονομικά κενά και δεν χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα».

Ο κ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε ότι «όλα πρέπει να γίνουν χωρίς επιπλέον βάρη για την ελληνική κοινωνία. Αυτός είναι ο στόχος της πολιτικής συμφωνίας που επιδιώκουμε. Μια συμφωνία χωρίς επιπλέον ένα ευρώ λιτότητας» και συμπλήρωσε, λέγοντας ότι υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας την Δευτέρα..

Σε ό,τι αφορά δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας και έκαναν λόγο για νέο πακέτο μέτρων που έφερε ο κ. Μοσκοβισί κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «ο Επίτροπος Μοσκοβισί δεν έφερε κανένα πακέτο μέτρων, όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια» και πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται μεταξύ υπουργών και επικεφαλής των θεσμών και συνεχίζεται καθημερινά με στόχο μια συμφωνία στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας στους κεντρικούς άξονες, με έμφαση στους μεσοπρόθεσμους άξονες, για μετά το 2018.

«Ο ίδιος ο Επίτροπος λέει ότι ήρθε στην Ελλάδα όχι για να διαπραγματευτεί αλλά για να συζητήσει», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος και διευκρίνισε ότι «ο κ. Μοσκοβισί ζητά βήματα από όλους για την συμφωνία κι εμείς από την πλευρά μας έχουμε κάνει τα βήματα που μας αναλογούν, όχι όμως το ΔΝΤ και το Υπ. Οικονομικών της Γερμανίας».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο βουλευτές της συμπολίτευσης να μην υπερψηφίσουν τυχόν νέα μέτρα, ο κ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε ότι η όποια συμφωνία υπάρξει θα έχει συνδιαμορφωθεί από τις αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, η κοινοβουλευτική ομάδα του οποίου είναι συμπαγής.

Νέα επίθεση κατά ΔΝΤ και Σόιμπλε

Θετικά αποτίμησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη δήλωση του κ. Τόμσεν για την πιθανότητα διόρθωσης των εκτιμήσεων του Ταμείου για την Ελλάδα, λέγοντας ότι «αναμένουμε από το ΔΝΤ να υιοθετήσει επιτέλους την πραγματικότητα των αριθμών για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας ως σήμερα και να αποφασίσει σχετικώς» και τόνισε ότι «περιμένουμε όμως κι από τον Υπ. Οικονομικών της Γερμανίας να προσεγγίσει πιο ρεαλιστικές λύσεις για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων στο μεσοπρόθεσμο διάστημα».

Σφοδρή επίθεση σε Μητσοτάκη και ΝΔ

Επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με αφορμή το πρόσφατο ταξίδι του στο Βερολινό και τις εκεί συναντήσεις του με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε σημεώνοντας ότι «τόσο από την επίσκεψη στο Βερολίνο, όπου έλαβε το μέρος των δανειστών, όσο και από την συνάντηση χθες με τον κ. Μοσκοβισί, όπου έριξε το βάρος των καθυστερήσεων στην ελληνική Κυβέρνηση, προκύπτει ένα συμπέρασμα, ότι ενόψει του κλεισίματος με θετικό τρόπο της αξιολόγησης, η ΝΔ βρίσκεται απέναντι σε ένα θεσμικό αδιέξοδο».

Ο κ. Τζανακόπουλος συνέχισε την επίθεσή του στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας τον ότι «βρήκε 75 λεπτά για να παρουσιάσει την πρόταση του στο εξωτερικό όμως, δεν βρίσκει δύο λεπτά για να μας την πει στο εσωτερικό, δεν μας έχει παρουσιάσει την πρόταση του» και απηύθυνε μια σειρά από ερωτήματα προς τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας που αφορούν την στάση της Κυβέρνησης έναντι των πιέσεων των δανειστών για νέα μέτρα.

Έστρεψε τα βέλη του και εναντίον του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη, υποστηρίζοντας ότι «αν ήταν η ΝΔ στην Κυβέρνηση θα υποχωρούσε σε όσα μέτρα απαιτούσαν από την αρχή οι δανειστές, όπως έχει πει και ο αντιπρόεδρος της, ο κ. Γεωργιάδης».