Τζανακόπουλος: Συμφωνία, αλλά ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα

Με δεδομένη την υπεραπόδοση στα δημοσιονομικά αλλά και τις προβλέψεις για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, δεν έχουν βάση οι πιέσεις για νέα μέτρα μετά το 2018, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η σταθερή θέση της κυβέρνησης ότι η χώρα δεν χρειάζεται και δεν θα λάβει πρόσθετα μέτρα επιβεβαιώνεται πλήρως από τα στοιχεία της οικονομίας, επικαλούμενος τις προβλέψεις της Κομισιόν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ.

Η συμφωνία που διαπραγματευόμαστε δεν περιλαμβάνει ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χωρίς να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με το αφορολόγητο όριο καθώς, όπως είπε, δεν μπορεί να μπει σε τεχνικές λεπτομέρειες. Παράλληλα παρατήρησε ότι το ΔΝΤ πρέπει να λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα της οικονομίας και εκτίμησε ότι έστω και «δειλά», αναγνωρίζει ότι δεν χρειάζεται περισσότερη λιτότητα.

“Αναμένουμε να προχωρήσει το ΔΝΤ σε περισσότερο ρεαλιστικές θέσεις. Το ίδιο περιμένουμε και από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ. Οι απαιτήσεις για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για δέκα χρόνια δεν είναι ρεαλιστικές”, τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Όχι σε θρίλερ

«Όσοι δημιουργούν εικόνα θρίλερ και ζητούν άρον άρον κλείσιμο, δεν προσφέρουν “καλές υπηρεσίες”» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη επίγνωση της σημασίας της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης αλλά παράλληλα και πλήρη επίγνωση των ισορροπιών.

Ο κ. Τζανακόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει αλλαγή γραμμής από κάποιους εκ των δανειστών και αν αυτό γίνει, μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση στις 20 Φεβρουαρίου και πρόσθεσε ότι δεν έχει νόημα η συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο, αν δεν έχουν μπει οι βάσεις για τη συζήτηση.

Παράλληλα υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρόταση για μέτρα 2% του ΑΕΠ για μετά το 2018 αναφερόμενος στο μίνι Eurogroup που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες και δήλωσε ότι συζητήθηκε ένα «βασικό (baseline) σενάριο». Σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, τόνισε ότι αν οριστούν οι στόχοι, τότε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μπορούν να υπολογιστούν, καθώς είναι μια απλή εξίσωση.

Επίθεση σε Κυρ. Μητσοτάκη

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή στο Βερολίνο αλλά, αντί να βοηθήσει την προσπάθεια της χώρας, επέλεξε να ρίξει ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην Ελλάδα.