Βενιζέλος: "Προτεραιότητά μας η ευθύνη για την Ελλάδα"

Στην αντεπίθεση περνά το ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα ο πρόεδρός του Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έχει προγραμματισμένη για το απόγευμα συγκέντρωση στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας ενόψει των περιοδειών του κόμματος. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι συζητήσεις για την κατάρτιση του ψηφοδελτίου Επικρατείας και για το ποιος θα ηγηθεί οι οποίες θα ληφθούν εντός της εβδομάδας.

Στα σκαριά είναι η επιστροφή του πρώην υπουργού και επικεφαλής της Κίνησης Κοινωνικός Σύνδεσμος στο ΠΑΣΟΚ Γιώργου Φλωρίδη, η οποία αναμένεται να ευοδωθεί στην συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Στο ενδεχόμενο που δεν πετύχει  η στρατηγική διεύρυνσης του χώρου, τότε θα επικρατήσει η λογική της ενίσχυσης της επόμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ – Δημοκρατική Παράταξη και τα ονόματα που ακούγονται είναι των Τάκη Ρήγα, Παντελή Καψή και Κυριάκου Πιερρακάκη.

Όπως αναφέρουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη τα ψηφοδέλτια στην Α’  και στη Β Αθήνας έχουν κλείσει . Πιο συγκεκριμένα στην Α΄ Αθήνας κατεβαίνουν οι Κώστας Σκανδαλίδης,  Συλβάνα Ράπτη, Νάσος Αλευράς, Μάνος Επιτροπάκης, Βασίλης Χρονόπουλος, Δημήτρης Καρέλλας, Σωτήρης ΚατσέλοςΖέφη Δημαδάμα. ενώ στη Β΄ Αθήνας κατεβαίνουν οι Φώφη Γεννηματά, Μιχάλης Xρυσοχοίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Πύρρος Δήμας, Γιάννης Βούρος, Αποστόλος Κακλαμάνης, Αννα Βερούλη, Εφη Μπέκου και Νίκος Πολύζος.
Ο Κώστας Καρτάλης δεν θα είναι υποψήφιος στη Μαγνησία, παρότι του ζητήθηκε, λόγω πανεπιστημιακών υποχρεώσεις του. Έχει κάνει όμως κάνει δήλωση στήριξης στο ΠαΣοΚ, με την οποία τάσσεται υπέρ της προοπτικής και της ενότητας της δημοκρατικής παράταξης.
Ερώτημα παραμένει τι θα αποφασίσει η Αννα Διαμαντοπούλου, καθώς έσπασε το μέτωπο με τον κ. Φλωρίδη. Η πρώην υπουργός και επικεφαλής του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη έχει συνομιλήσει και με την πλευρά Βενιζέλου και με την πλευρά Παπανδρέου, ωστόσο μέχρι πρότινος δεν είχε πάρει αποφάσεις.

Στο μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζει ότι «τα στελέχη και οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν σε κάθε συζήτηση με εκπροσώπους των κομμάτων. Με το ήθος που πρεσβεύουμε, θα αποφύγουμε τηλεοπτική προεκλογική παρουσία με συμμετοχή μας σε πάνελ τύπου μονομαχίας (debate) μόνο ανάμεσα σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ και σε πρώην στελέχη του. Για εμάς προέχει η ενότητα της Παράταξης και ο σεβασμός στον κόσμο που ιστορικά την στήριξε. Προτεραιότητα μας η ευθύνη για την Ελλάδα».

Το ΠαΣοΚ προτείνει το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των δημοκρατικών δυνάμεων που πιστεύουν στην Ευρώπη και βάζουν πλάτη στην ευθύνη που τους αναλογεί. Δηλαδή προτείνει κυβέρνηση στην οποία θα συμμετάσχουν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ότι αφορά το νέο κόμμα του κ. Παπανδρέου, ο κ. Βενιζέλος κάνει μόνο υπαινικτικά σχόλια. «Εδώ χτυπάει η καρδιά της παράταξης, ένα είναι το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ όλων των προοδευτικών δημοκρατικών πολιτών. Το ΠΑΣΟΚ το θεσμικό, το ιστορικό, όχι το ΠΑΣΟΚ ατομική ιδιοκτησία. Το ΠΑΣΟΚ που ούτε τεμαχίζεται ούτε κληρονομείται», είπε.