Τσίπρας από Ουκρανία: Να εφαρμοστεί η συμφωνία του Μινσκ για την ειρήνη στη χώρα

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ουκρανίας και οι παγκόσμιες εξελίξεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Γκρόισμαν.

Κατά τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών, ο κ. Τσίπρας ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Θέλω να σημειώσω ότι η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευρύτερη Παρευξείνια γειτονιά, με την οποία συνδέεται με δεσμούς», προσθέτοντας πως «πάνω από 100.000 Ουκρανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής ζουν στην Ουκρανία και μιλούν την ελληνική γλώσσα».

Συνεχίζοντας ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι «στη βάση αυτή κουβεντιάσαμε για τις διμερείς μας συνεργασίες. Βρισκόμαστε σε μια νέα μεταβατική φάση για τις παγκόσμιες εξελίξεις και οι χώρες μας πρέπει να ενισχύσουν τον διάλογο και για την εξασφάλιση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Να εφαρμοστεί η συμφωνία του Μινσκ για την ειρήνη στην Ουκρανία».

Σχετικά με την οικονομική συνεργασία, ο ίδιος είπε ότι «αποφασίσαμε την πραγματοποίηση της διυπουργικής συνάντησης το προσεχές διάστημα» και τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες μπροστά μας.

«Σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές εξελίξεις παρακολουθούμε με ανησυχία την αναζωπύρωση των εντάσεων. Η Ελλάδα υποστηρίζει την ανάγκη ειρήνης στην Ουκρανία», συμπλήρωσε.

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη συνάντηση που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του.

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός Πρωθυπουργός Βολοντίμιρ Γκρόισμαν, αφού τον ευχαρίστησε για την επίσκεψή του, η οποία, όπως είπε, ήταν και η πρώτη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουκρανία δήλωσε: «Έχουμε μεγάλο περιθώριο για οικονομικές συνεργασίες, συζητήσαμε θέματα ασφαλείας και διμερείς σχέσεις για τη συνεργασία των δύο χωρών».

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Γκρόισμαν στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψής του στην Ουκρανία. Ακολουθούν συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, αλλά και με τους εκπροσώπους του τοπικού, πολυπληθούς ελληνικού στοιχείου.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έρχεται στην Ουκρανία σε μια πολύ επικίνδυνη για την περιοχή, συγκυρία: φάση αναζωπύρωσης των εχθροπραξιών με άλλα λόγια, παρά ταύτα υπάρχει σειρά λόγων για την επίσκεψη αυτή, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πρώτα από όλα, το γεγονός ότι η Αθήνα ακολουθεί πιστά το δόγμα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Από εκεί και πέρα, οι εξελίξεις στην Ουκρανία καθορίζουν σε κάποιο, μεγάλο, βαθμό τις ευρω-ρωσικές σχέσεις, γι’ αυτό και αξιολογούνται ως ιδιαίτερα σημαντικές από το Μέγαρο Μαξίμου. Στα παραπάνω θα πρέπει κανείς να προσθέσει το γεγονός ότι οι αμερικανο-ρωσικές σχέσεις εισέρχονται σε νέα φάση, μετά την εκλογή του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνει το πρακτορείο.