Τσίπρας για αξιολόγηση: Θα τελειώσει η αβεβαιότητα

Την απόλυτη διαβεβαίωση ότι θα τελειώσει η αβεβαιότητα στην Ελλάδα σχετικά με το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το αν θα τελειώσει η αβεβαιότητα που έχει προκληθεί με το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης απάντησε «ναι, θα τελειώσει».

Υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Δημήτρης Τζανακόπουλος και η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβιγκου, σημείωσε ότι τα μέτρα από το 2019 και μετά, που ζητά το ΔΝΤ, θα συμφωνηθούν υπό μια σειρά αιρέσεων και προϋποθέσεων, χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά την φράση «εάν και εφόσον».

Σε ό,τι αφορά την πρωτοβουλία της Κομισιόν για την εύρεση διεξόδου στην διαπραγμάτευση, ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι «έχουν αρχίσει να συζητούν ένα σενάριο τεμαχισμού, δηλαδή χρηματοδότηση και τα μέτρα πιο μετά» και ο πρόσθεσε ότι «θέλουν να το πάνε για μετά τις γερμανικές εκλογές, όμως το κρίσιμο για μας είναι να μην χαθεί το 2017 ως προς τα χρηματοδοτικά».

Παράλληλα η ίδια πηγή υπογράμμισε «δηλαδή, τι θέλουν τώρα; Να κλείσει η μισή β’ αξιολόγηση. Επειδή δεν μπορούν να το διαχειριστούν πολιτικά, θέλουν μια λύση που θα μπορεί το ΔΝΤ να πει “ντούκου”,  όπως είχε πει πριν». Για την κρίσιμη αποψινή συνεδρίαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όπου θα συζητηθεί η έκθεση που συνέταξε η ομάδα της Ντέλιας Βελκουλέσκου και έχει την έγκριση του Πολ Τόμσεν, ο υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος επισήμανε ότι «το θετικό είναι ότι έχει πολιτικοποιηθεί η συζήτηση η έκθεση του ΔΝΤ, θα την πολιτικοποιήσει ακόμη περισσότερο, γιατί θα αποτυπωθεί και με υπογραφή ότι υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ των θεσμών. Άρα, ο καθένας από αυτούς που κάθεται στο τραπέζι θα πρέπει να μας πει ποια είναι τα νούμερα στη βάση των οποίων συζητούμε, πού είναι αυτήν την στιγμή η οικονομία, τι στόχους θα πιάσει».

Καταλήγοντας ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας παρατήρησε ότι «δεν μπορεί να κρυφτεί, θα σου πει ο άλλος εγώ θέλω να είναι μέσα το ΔΝΤ, αυτό είναι μια πολιτική προτεραιότητα. Σε αυτή τη βάση θα το συζητήσουμε, όχι πως το ΔΝΤ ξέρει κάτι που εμείς δεν καταλαβαίνουμε».