Συμφώνησαν να κλείσει η αξιολόγηση - Τσίπρας: Η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο

Τη λήψη των αναγκαίων πρωτοβουλιών, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση τον Φεβρουάριο συμφώνησαν η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, κατά τη συνάντησή τους στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα.

Πάντως, έχει καταστεί σαφές ότι όλοι αναμένουν την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ τη Δευτέρα, από την οποία θα κριθούν εν πολλοίς τα επόμενα βήματα, τόσο όσον αφορά την πρόταση των εταίρων προς την Αθήνα, όσο και σε σχέση με την στάση που η ελληνική πλευρά θα υιοθετήσει έναντι αυτής.

Στη συνομιλία τους, που διήρκεσε 15 λεπτά, ηυ Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα και για τις συνομιλίες που είχε με την τουρκική ηγεσία και -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές – του υπογράμμισε το ζήτημα της ειρήνης και της σταθερότητας στη περιοχή, το προσφυγικό και το Κυπριακό, ζητήματα τα οποία συζητήθηκαν στο ευρύτερο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσήλωσή του στις συνομιλίες για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. Υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και πως οι προκλητικές διεκδικήσεις και ενέργειες της στο Αιγαίο υπονομεύουν τις ελλητουρκικές σχέσεις, την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Αργότερα μέσα στην ημέρα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ και την Βρετανή πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι.

Τους Φρανσουά Ολάντ και Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ωστόσο νανησυχεί κυρίως η αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ, όπως έγινε σαφές και από τις δηλώσεις τους κατά την προσέλευσή τους στο χώρο της συνόδου κορυφής. Ο Γάλλος Πρόεδρος χαρακτήρισε απαράδεκτες τις πιέσεις που ασκεί η νέα αμερικανική κυβέρνηση, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ερωτηθείς εάν νιώθει να απειλείται ότι το νέο Αμερικανό πρόεδρο  απάντησε «όχι, δεν νιώθω να απειλούμαι, αλλά νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο για εξηγήσεις. Μερικές φορές έχω την εντύπωση ότι η νέα κυβέρνηση δεν γνωρίζει λεπτομερώς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά στην Ευρώπη οι λεπτομέρειες έχουν σημασία».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, ανέφερε για τον Ντόναλντ Τραμπ: «Αυτά που κάνει δεν συμφωνούν με τις δικές μου πολιτικές, δεν συμμερίζομαι τις αξίες αυτές (…) Η Αμερική είναι εταίρος της Ευρώπης, αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι η Αμερική χρειάζεται την Ευρώπη».

Η Άγκελα Μέρκελ, τέλος, απηύθυνε έκκληση έκκληση για ενότητα στην Ευρώπη. «Η Ευρώπη κρατά την τύχη της στα χέρια της. Όσο πιο ξεκάθαροι είμαστε για το πώς προσδιορίζουμε τον ρόλο μας στον κόσμο, τόσο καλύτερα μπορούμε να φροντίσουμε τις διαταλαντικές μας σχέσεις» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Η άφιξη του Αλέξη Τσίπρα πριν τη συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ