Τους τόνους επιχείρησε να ρίξει ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης, σε σημερινή συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Ναυτεμπορική, όσον αφορά την πρόσφατη κόντρα που ξέσπασε μεταξύ εκείνου και του υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, στις αίθουσες συνεδρίασης της Βουλής των Ελλήνων.
Ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές στις απόψεις του με τον υπουργό οικονομικών, και υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση τηρεί με προσήλωση την συμφωνία του Ιουλίου με τους δανειστές.
Παρόλα αυτά, εμφανείς είναι οι αποστάσεις που έλαβε από την επικοινωνιακή διαχείριση διαχείριση του Ε. Τσακαλώτου στο ζήτημα της υλοποίησης των συμφωνηθέντων.
Διευκρινίζει με έμφαση ότι: «Δεν υπάρχει διένεξη. Πιστεύω ότι όλους αυτούς τους μήνες -και με την πρώτη αξιολόγηση και τώρα- γίνεται μια άριστη δουλειά με τους ιθύνοντες της διαπραγμάτευσης στα όρια της γραμμής που συλλογικά συμφωνούμε και εκφράζει ο πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει διάσταση απόψεων. Από εκεί και πέρα, για επιμέρους εκτιμήσεις -οι οποίες όμως δεν αποτελούν πρόσκομμα ή προϋπόθεση για να πάει αλλιώς η διαπραγμάτευση- μπορούμε όλοι να έχουμε τις ιδιαίτερές μας απόψεις. Εάν υπήρξε μια αμφισβήτηση προχθές ήταν κατά πόσον επικοινωνιακά έχει δοθεί στον κόσμο να αντιληφθεί ότι αυτό το οποίο είπε ο κ. Τσακαλώτος για το 1/3 αφορά, όχι σε νέα νομοθέτηση μέτρων αλλά στα υπόλοιπα που υπάρχουν και μένουν να υλοποιηθούν με υπουργικές αποφάσεις και διατάγματα σε ήδη ψηφισμένους νόμους».
Συνεχίζει ο πρόεδρος της Βουλής λέγοντας: «Αυτό δεν είχε γίνει καθαρό και δεν είναι καθαρό ακόμα δημοσίως και γι’ αυτό υπήρξε εικόνα μιας πιθανής διένεξης όταν είπα «ρωτήστε τον κ. Τσακαλώτο να σας πει ακριβώς τι συμβαίνει».
Αναφέρθηκε βέβαια και στην αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί η περίφημη αξιολόγηση τονίζοντας: “Είναι προς το συμφέρον όλων να κλείσει η διαπραγμάτευση και η αξιολόγηση χθες” και συνέχισε υποστηρίζοντας: “νομίζω ότι τις προσεχείς ημέρες, μέχρι την 20ή Φεβρουαρίου, θα έχει δοθεί το σήμα για να πάμε επιτέλους στην απόφαση συμμετοχής της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση. Η μη συμμετοχή στο QE αποτελεί μια μοναδικότητα δυσμενή και ετεροβαρή για τη χώρα μας εδώ και δύο χρόνια. Γι’ αυτό μίλησα για έναν “βρώμικο πόλεμο”, ο οποίος διεξάγεται από ορισμένους κύκλους της ΕΕ απέναντι στη χώρα μας» .
Ο κος Βούτσης έκλεισε την συνέντευξη με την διαβεβαίωση για την παντελή απουσία διλήμματος στο αν πρέπει ή όχι να μείνει η χώρα στην Ε.Ε. «Δεν υπάρχει αυτό. Δεν υπήρξε ποτέ. Ούτε στις πιο δύσκολες συνθήκες που μας απειλούσαν και τελικά μας επέβαλαν τα capital controls» είπε.