Βερολίνο: Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να εκπληρώνει τις συμφωνίες

Τι απαντά στο δημοσίευμα του Spiegel για τα περί «διαχειρίσιμου Grexit»

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα του Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο η γερμανική κυβέρνηση έχει αλλάξει γραμμή και θεωρεί πλέον αντιμετωπίσιμη ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο αναπληρωτής εκπρόσωπός της, Γκέοργκ Στράιτερ δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο:

«Η Ελλάδα τήρησε κατά το παρελθόν τις υποχρεώσεις της. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να εκπληρώνει τις συμβατικές συμφωνίες της έναντι της τρόικας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί σχεδόν αναπόφευκτη την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εάν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου αναδειχθεί κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

«Τόσο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πιστεύουν ότι η Ευρωζώνη έχει εφαρμόσει αρκετές μεταρρυθμίσεις, από την κορύφωση της κρίσης το 2012, κάτι που τη δίνει το περιθώριο να διαχειρισθεί με πιθανή έξοδο της Ελλάδας» γράφει το γερμανικό περιοδικό, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κίνδυνος της μετάδοσης σε άλλες χώρες είναι περιορισμένος, καθώς η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θεωρούνται ότι έχουν αποκαταστήσει την πρόσβαση στις αγορές.

Επίσης, πηγή που επικαλείται το Spiegel ανέφερε πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) είναι ένας αποτελεσματικός μηχανισμός διάσωσης και είναι πλέον διαθέσιμος.

 

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=664429