ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Διαφωνία Αριστερής Πλατφόρμας- Συμβιβασμός και ισορροπίες

Με υιοθέτηση, ουσιαστικά, της εισήγησης του Αλέξη Τσίπρα μετά από αλλεπάλληλες αντεγκλίσεις και σαφώς διατυπωμένες διαφωνίες από πλευράς της Αριστερής Πλατφόρμας, η οποία τελικά προέβη σε αναδίπλωση, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αργά το βράδυ του Σαββάτου, όσον αφορά στο πλαίσιο των συμμαχιών που θα επιλέξει το κόμμα ενόψει των εκλογών και θα καθορίσει και την κατάρτιση των ψηφοδελτίων.

Οι εκπρόσωποι της Αριστερής Πλατφόρμας στην ΚΕ επανέλαβαν αυτά τα οποία, πολλάκις, έχουν υποστηρίξει εδώ και καιρό και σε δηλώσεις τους και δια μέσου αρθρογραφίας σε ιστοσελίδες τους.

Δηλαδή ότι δεν θα πρέπει να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια του κόμματος πρόσωπα που έχουν «βεβαρημένο» πολιτικό παρελθόν, όπως π.χ. να έχουν συμμετάσχει σε κυβερνήσεις που στήριξαν και προώθησαν το μνημόνιο. Με την άποψη αυτή έχει, εμμέσως πλην σαφώς, συνταχθεί και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Μανώλης Γλέζος, ο οποίος είχε διατυπώσει παρόμοια θέση πρόσφατα, με αφορμή το θόρυβο που είχε προκαλέσει η κοινή δήλωση Βουδούρη-Παραστατίδη που υπαινισσόταν χρηματισμό για άλλους ανεξάρτητους βουλευτές.

Στο επίκεντρο των διαφωνιών της Αριστερής Πλατφόρμας βρέθηκαν, κυρίως, πολιτικά πρόσωπα που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και είχαν συμμετάσχει σε κυβερνητικά σχήματα από την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο και μετά.

Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι επικράτησε η λογική της συγκέντρωσης δυνάμεων μπροστά στην κάλπη και μάλιστα ενώ επίκειται μια από τις σκληρότερες προεκλογικές μάχες από την άποψη της πόλωσης. Μεγάλο μέρος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένης της Αριστερής Πλατφόρμας, συμμερίζεται τις ανησυχίες ότι το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά πιθανώς ακόμη και το Ποτάμι, θα μπορούσα να «ψαρέψουν» ψήφους από το εκλογικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι στο βωμό της εκλογικής σκοπιμότητας, η Αριστερή Πλατφόρμα υπαναχώρησε, δεν κατέθεσε τελικά τροπολογία, όπως σχεδίαζε, όσον αφορά στα κριτήρια που θα έπρεπε να πληρούν όσοι τελικά θα συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια του κόμματος, και επέλεξε να απέχει από τη σχετική ψηφοφορία στην ΚΕ «νίπτοντας τας χείρας» και αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο στη συμμετοχή και πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, έσπευσε να δεσμευτεί προσωπικά ότι τέτοια πρόσωπα δεν πρόκειται να βρεθούν σε θέσεις λήψης αποφάσεων σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές.

«Οι έδρες θα μένουν στο κόμμα»

Σε μια εμφανή προσπάθεια, δε, να προληφθούν φαινόμενα διαρροής βουλευτών, πιθανώς συνεργαζόμενων, μετά τις εκλογές σε περιπτώσεις διαφωνιών, η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να προχωρήσει στην υιοθέτηση ενός κώδικα δεοντολογίας που θα ισχύει για όλους τους υποψηφίους και ο οποίος, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει ότι οι έδρες ανήκουν στο κόμμα και όχι στους βουλευτές, ότι κανείς δεν δικαιούται να χαράσσει προσωπική προεκλογική τακτική και στρατηγική, ότι οι παραιτήσεις των βουλευτών είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του κόμματος, κ.ά.

Το τελικό κείμενο του κώδικα δεοντολογίας έχει τεθεί προς συζήτηση και θα ψηφιστεί εντός των επομένων ημερών.

Ανοιχτή πρόσκληση συμπόρευσης – Τέλος στη πολυγλωσσία

Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην κλειστή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ζήτησε να μπεί τέλος στα φαινόμενα πολυφωνίας που παρουσιάστηκαν το τελευταίο διάστημα στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας την πολυγλωσσία «αχίλλειο πτέρνα» του κόμματος στην σκληρή προεκλογική μάχη που δίνει. Και κάλεσε όλα τα στελέχη του κόμματος να «επικεντρωθούν στον εχθρό που έχουν μπροστά τους».

Ο Αλέξης Τσίπρας, απηύθυνε, όπως είπε, «ανοιχτό, προοδευτικό προσκλητήριο για την νίκη του λαού μας σε όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που υπέστησαν την μνημονιακή καταστροφή, μόχθησαν και παλεύουν για την πολιτική αλλαγή στον τόπο μας». Και κάλεσε ευθέως τις δυνάμεις της Αριστεράς, όπως είπε, σε όλη τους την γκάμα από τους αριστερούς σοσιαλιστές μέχρι την κοινοβουλευτική αριστερά, να δώσουν μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την μάχη, μιλώντας για ψηφοδέλτια «ανοιχτά στην Κοινωνία», «ανοιχτά σε πρόσωπα και δυνάμεις που με συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης, έρχονται για συνεισφέρουν στη κοινή προσπάθεια. Έρχονται να μοιραστούν την ιστορική ευθύνη της ανατροπής και όχι θέσεις εξουσίας. Την ευθύνη της ανοικοδόμησης της πατρίδας μας στα θεμέλια της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αξιοπρέπειας».

Ιδιαίτερη αναφορά ο Α. Τσίπρας έκανε στο ΚΚΕ και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καλώντας τα δύο κόμματα «να συνειδητοποιήσουν ότι η μάχη που έχουμε να δώσουμε υπερβαίνει τις υπαρκτές διαφορές μας εντός της αριστεράς. Είναι μια μάχη που αφορά το σήμερα και το αύριο των δυνάμεων της εργασίας και του λαϊκού κινήματος. Τους καλούμε να παραμερίσουμε όσα μας χωρίζουν και να εργαστούμε ο καθένας από το δικό του μετερίζι για το τερματισμό της κοινωνικής καταστροφής, για την ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος, για μια κυβέρνηση που θα βάζει στο επίκεντρο τα συμφέροντα των πολλών».

Πρόσκληση συμπόρευσης ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε και στις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Οικολογίας, στους Οικολόγους – Πράσινους ενώ ειδική και εκτενή αναφορά έκανε στην Λούκα Κατσέλη, για την οποία είπε ότι έχει στηρίξει και έχει συνεργαστεί εδώ και πολύ καιρό με τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να διεκδικεί θέση, είτε υποψηφίου είτε σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά.

Όσον αφορά στις επαφές που υπήρχαν με τη Δημοκρατική Αριστερά ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ειλικρινή πολιτικό διάλογο, παρά τις έντονες διαφωνίες των προηγούμενων χρόνων και υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολούθησε με ενδιαφέρον τις πολιτικές διεργασίες που συντελέστηκαν μετά την αποχώρηση από τη κυβέρνηση Σαμαρά.

Και όπως είπε υπήρξε κοινός τόπος ανάμεσα στα δύο κόμματα στην εκτίμηση ότι είναι όφελος για το τόπο η πτώση της κυβέρνησης, η κυβερνητική αλλαγή και η αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση, ενώ επανέλαβε ότι η πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογική συμπαράταξη στα ψηφοδέλτια ήταν ειλικρινής, αποφεύγοντας να κάνει ιδιαίτερη μνεία στο γιατί τελικά ο Φώτης Κουβέλης δεν εντάχθηκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος, όπως φέρεται, σύμφωνα με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, να είχε συζητηθεί.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμάται ότι απέφυγε το συγκεκριμένο θέμα καθώς ούτως ή άλλως η προσέγγιση με τη ΔΗΜΑΡ είχε πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε, όμως, ότι ασχέτως αν θα υπάρξει ή όχι προεκλογική συμπόρευση, «η ανάγκη ευρύτερης συμπαράταξης για την κοινωνική σωτηρία και την ανόρθωση της χώρας, θα παραμένει και την επομένη των εκλογών».