Ικανοποίηση επικρατεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην ελληνική πλευρά για τα αποτελέσματα της Ευρωμεσογειακής Συνόδου της Λισαβόνας, καθώς διατυπώθηκε με σαφήνεια η καθαρή στήριξη των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου στις ελληνικές θέσεις.
Το έγκυρο κλείσιμο της αξιολόγησης στην βάση του ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου με σεβασμό στις συνταγματικές και δημοκρατικές αξίες ήταν το κύριο αίτημα των χωρών που συμμετείχαν στην Σύνοδο.
Στο περιθώριο της συνόδου ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στην οποία ο κ. Ολάντ επανέλαβε την πάγια θέση της Γαλλίας όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, επισημαίνοντας πως δεν μπορεί να γίνει προληπτική νομοθέτηση μέτρων από την Ελλάδα.
«Ο Ευρωπαϊκός Νότος δεν είναι ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που έκαναν οι επτά πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών που συμμετείχαν στη 2η Ευρωμεσογειακή Σύνοδο στη Λισαβόνα, ενώ συμπλήρωσε:«Η ΕΕ έχει ανάγκη το νότο προκειμένου να ενισχύσει τη συνοχή της και να βρει το κοινωνικό της πρόσωπο» και δήλωσε ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της συνάντησης, η οποία απέδειξε όπως είπε, ότι “ο ευρωπαϊκός νότος έχει μέλλον και προοπτική”.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στο περιφερειακό ρόλο που έχουν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου για την ειρήνη και την ασφάλεια, ενώ στάθηκε και στις συζητήσεις που έγιναν κατά την διάρκεια της συνόδου για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών.
Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η αναφορά στο Κυπριακό strong>
Τα κράτη που συμμετέχουν στις εργασίες της συνόδου προέβησαν στην υποστήριξη της Ελληνοκυπριακής γραμμής για την πορεία της επίλυσης του Κυπριακού ζητήματος, μέσω συγκεκριμένης παραγράφου στην διακήρυξης τους, που αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Επαναλαμβάνουμε την υποστήριξη μας στη συνεχιζόμενη διαδικασία για την επανένωση της Κύπρου, χωρίς εγγυήσεις, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των ευρωπαϊκό κεκτημένο και υπό την αιγίδα του νέου Γενικού Γραμματέα των ΗΕ».
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «είναι και θα παραμείνει μέλος της Ένωσης μας, μετά τη λύση» και ότι «η ένταξη στην ΕΕ είναι η καλύτερη διασφάλιση για μια επανενωμένη Κύπρο».
Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού:
«Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό, τον Αντόνιο Κόστα, για τη φιλοξενία της 2ης Συνόδου των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου και να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι η συνάντηση και η συνεννόηση των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, αν και άργησε, είναι παρούσα και θα έχει μέλλον. Θα έχει μέλλον και προοπτική, διότι ο Ευρωπαϊκός Νότος δεν μπορεί να είναι και δεν είναι ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης. Αντιθέτως, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρώπη στο σύνολό της, έχει ανάγκη τον Ευρωπαϊκό Νότο, προκειμένου να ενισχύσει την κοινωνική της συνοχή, την ενότητά της και να ξαναβρεί το κοινωνικό της πρόσωπο.
Η Ευρώπη έχει ανάγκη τον Ευρωπαϊκό Νότο, προκειμένου να προχωρήσει σε μία αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, μέσα στα πλαίσια των ευρωπαϊκών αξιών. Η Ευρώπη έχει, επίσης, ανάγκη τον Ευρωπαϊκό Νότο για να ενισχύσει τον διεθνή και περιφερειακό της ρόλο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Θα ήθελα να επισημάνω, συμφωνώντας με τους προλαλήσαντες, δύο πράγματα: Πρώτον, ότι συμφωνήσαμε στην ανάγκη να ενισχύσουμε τις προσπάθειες, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ξαναγίνει ως ιδέα και ως όραμα, ένα όραμα που θα εμπνέει τους ευρωπαϊκούς λαούς. Άρα, να πούμε καλά λόγια για την Ευρώπη και να προσπαθήσουμε για μια καλύτερη Ευρώπη στο μέλλον. Και ταυτόχρονα, συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για να υπερασπιστούμε την κοινή αξία της αλληλεγγύης, πάνω στην οποία οικοδομήθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αλληλεγγύη μεταξύ όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε., αλλά βεβαίως και αλληλεγγύη που θα πρέπει να ξεκινά απ’ όλους εμάς που βρεθήκαμε σήμερα σε αυτό το τραπέζι για δεύτερη φορά και θα ξαναβρεθούμε σε λίγους μήνες στη Μαδρίτη.
Και αυτό σημαίνει, και είναι σημαντικό, ότι στηρίζουμε τις προσπάθειες των χωρών του Νότου να διαχειριστούν με αποτελεσματικότητα και στα πλαίσια των ευρωπαϊκών αξιών τις μεταναστευτικές ροές και την προσφυγική κρίση. Στηρίζουμε τις προσπάθειες του Νίκου Αναστασιάδη για δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος. Στηρίζουμε τις προσπάθειες όλων των κρατών και κυβερνήσεων, προκειμένου να επαναφέρουν την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη, την ενίσχυση της απασχόλησης στον Ευρωπαϊκό Νότο, που τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί όσο κανείς άλλος από την οικονομική κρίση.
Και σε αυτό το πλαίσιο θέλω να ευχαριστήσω για τη στήριξη που αφορά και την Ελλάδα. Στις προσπάθειές της να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής στήριξης μέσα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και με σεβασμό στους κανόνες και στις αξίες που απορρέουν από τις δημοκρατικές αρχές και το Σύνταγμα της χώρας. Και αυτό είναι συνολικά ένα μήνυμα. Το μήνυμα, δηλαδή, της αλληλεγγύης μεταξύ μας. Ένα μήνυμα που απομονώνει όσους έχουν είτε παράλογες απαιτήσεις ή επιδιώξεις που στο τέλος -στο βάθος- θα έλεγα, ότι μπορεί να αποβλέπουν και σε διαιρέσεις και σε διασπάσεις. Αυτό που έχει ανάγκη σήμερα η Ευρώπη είναι ενότητα και αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε μπροστά προς όφελος των λαών μας.