Νέα δημοσκόπηση: Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 3,1% - Στο 6,1% το κόμμα Παπανδρέου

Σε νέα δημοσκόπηση της εταιρίας Rass, για λογαριασμό της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος” (Ε.Τ.), φαίνεται να μειώνεται η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, στις 3,1% μονάδες από 3,4% την προηγούμενη εβδομάδα.

Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε, μετά το πέρας της τρίτης Προεδρικής εκλογής και εν μέσω του ατυχήματος με το “Norman Atlantic”, παρουσιάζει το ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει 30,4%, η Ν.Δ. 27,3%, το ΚΚΕ 4,8%, το Ποτάμι 4,7%, η Χρυσή Αυγή 3,8% και το ΠΑΣΟΚ 3,5%.

Η έρευνα της Rass εστίασε και στο εγχείρημα του Γιώργου Παπανδρέου, αν και τη στιγμή που διενεργήθηκε η δημοσκόπηση δεν είχε γίνει ακόμα γνωστό το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού. Το 6,1% απάντησε πως σε περίπτωση που δημιουργούσε κόμμα και ζητούσε την ψήφο των πολιτών θα τον εμπιστευόταν.

Η δεξαμενή των ψηφοφόρων

ΝΔ: Σύμφωνα με τη Rass, τον Αντώνη Σαμαρά ως καταλληλότερο πρωθυπουργό υποδεικνύουν οι ψηφοφόροι των κομμάτων της συγκυβέρνησης, οι γυναίκες, οι πολίτες που έχουν λάβει στοιχειώδη εκπαίδευση, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι νοικοκυρές και οι συνταξιούχοι και εκείνοι που έχουν υπερβεί το 55ο έτος της ηλικίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Αντίστοιχα, τον Αλέξη Τσίπρα θεωρούν ως καταλληλότερο πρωθυπουργό οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μισθωτοί του Δημοσίου, οι πολίτες που ιδεολογικά κινούνται από την Ακρα Αριστερά έως την Κεντροαριστερά, οι άνδρες, οι ηλικίες 35 έως 54 χρόνων και οι κάτοικοι της Αττικής.

Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών: Η δεξαμενή των ψηφοφόρων του Παπανδρέου βρίσκεται κυρίως στους ψηφοφόρους της ΕΛΙΑΣ και του ΠΑΣΟΚ, στην Κεντροαριστερά και το κέντρο, στους πολίτες που έχουν αποφοιτήσει από την πρωτοβάθμια ή την τριτοβάθμια εκπαίδευση, στους αυτοαπασχολούμενους, στην Κεντρική Ελλάδα. Επίσης στους πολίτες 35 έως 44 χρόνων και άνω των 75 χρόνων.

Η μετακινήσεις των ψήφων

ΝΔ: Η συσπείρωση βρίσκεται στο 78,4% με το 5,4% να μετακινείται προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το 2% προς το Ποτάμι.

ΣΥΡΙΖΑ: Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 79,2% όπου το 4,6% μετακινείται προς τη Ν.Δ., το 2,4% προς το ΚΚΕ και το 1,3% προς το Ποτάμι.

Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών: Η συσπείρωση ακόμα δεν φαίνεται, αλλά σύμφωνα με τη Rass, οι εισροές προς το κόμμα Παπανδρέου από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 5,3%.

dhmoskopish 1

dhmoskopish 2

papandreou dhmoskopish