Στον "αστερισμό" του Τραμπ: Γέφυρα συνεννόησης από την Αθήνα για το Κυπριακό

Με συνεργάτες του νεοεκλεγέντα Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, συναντήθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, με επίκεντρο των συνομιλιών το Κυπριακό και τις σχέσεις της χώρας μας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Κατά τις συνομιλίες του κ. Κοτζιά στη Νέα Υόρκη με τον σύμβουλο του Τραμπ σε θέματα ασφαλείας, Μάικλ Φλιν, ο τελευταίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον απέναντι στις ελληνικές θέσεις για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ διαπιστώθηκε μια διάθεση εμβάθυνσης της εμπλοκής των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Στη συνάντηση Κοτζιά-Φλιν που έγινε στις 6 Ιανουαρίου στον Πύργο Τραμπ, συμμετείχε και η αντικαταστάτρια του Φλιν, Κέι Τι Μακφάρλαντ, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ρινς Πρίμπους και ο Ελληνοαμερικανός Τζορτζ Τζιτζίκος, στενός συνεργάτης του 45ου Προέδρου.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η ελληνική Κυβέρνηση είχε στραμμένο το βλέμμα στις ΗΠΑ μετά τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Η υπερδύναμη της Δύσης ήταν απούσα τις τελευταίες εβδομάδες σε ζητήματα όπως το Κυπριακό, ενώ ακόμα δεν είναι γνωστό πως θα κινηθεί ο Τραμπ σε θέματα διεθνούς πολιτικής. Η Αθήνα θεωρεί ότι η αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ θα αποτυπωθεί και στις γενικότερες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Γι’ αυτό τον λόγο, ο κ. Κοτζιάς ταξίδεψε ως την Νέα Υόρκη για να βολιδοσκοπήσει την κατάσταση.

Η «Καθημερινή» σημειώνει ότι από την συνάντηση προέκυψε ότι το συμπέρασμα πως οι ΗΠΑ θα δείξουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Αίγυπτο, ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Η χώρα έχει την στήριξη όχι μόνο των ΗΠΑ, αλλά και της Ρωσίας και άλλων χωρών για τον ρόλο της στο Σινά και έναντι της Λιβύης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο κ. Φλιν κρατά αρνητική στάση απέναντι στην Τουρκία, ενώ ο ίδιος είχε ταχθεί υπέρ της έκδοσης του Φεχτουλάχ Γκιουλέν στην Άγκυρα.

Ο κ. Κοτζιάς είχε και άλλες συναντήσεις στην Νέα Υόρκη, ενώ ο ίδιος ζήτησε να του δοθεί η δυνατότητα να συναντηθεί και με τον ίδιο τον Τραμπ στο κοντινό μέλλον. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η εγκατάσταση του Ρεπουμπλικανού πολιτικού στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου δίνει ελπίδες στην Αθήνα για βελτίωση του Κυπριακού.