Μητσοτάκης: Δεν θα μετατρέψουμε την αποτυχία του Τσίπρα σε αποτυχία της χώρας

Την πίστη του στη δημιουργική Ελλάδα που θα αναδειχθεί μέσα από μια μεγάλη πολιτική αλλαγή, εξέφρασε σε ομιλία του στην Κω, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας,  Κυριάκος Μητσοτάκης.

Βασικά σημεία από την ομιλία του:

– Πριν από ένα χρόνο, πολλοί αδίκως, θεωρούσαν τη Νέα Δημοκρατία τελειωμένο Κόμμα … Τους διαψεύσαμε. Ποιος θα πίστευε πριν από ένα χρόνο ότι η Νέα Δημοκρατία θα προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με διψήφια διαφορά; Αυτό δεν το πέτυχα μόνος μου. Το πέτυχα μαζί με όλους εσάς. Τους Νεοδημοκράτες αγωνιστές.

– Μπολιάσαμε το Κόμμα με νέες ιδέες, με νέα μυαλά. Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια να βάλουμε σε τάξη τα οικονομικά… Αλλάξαμε γραφεία. Μειώσαμε τις λειτουργικές δαπάνες. Όπως βάλαμε σε τάξη τα οικονομικά της Νέας Δημοκρατίας, έτσι θα βάλουμε σε τάξη και τα οικονομικά της χώρας.

– Αποφασίσαμε να μιλήσουμε στους πολίτες με τη γλώσσα της αλήθειας… Είναι πολύ εύκολο στην Αντιπολίτευση να υποσχεθεί στους πολίτες περισσότερα από όσα μπορείς να πραγματοποιήσεις την επόμενη ημέρα… Εξάλλου, είναι νωπές οι μνήμες από τις εποχές που ο κ. Τσίπρας πήγαινε στη Θεσσαλονίκη και υποσχόταν ένα πρόγραμμα παροχών ύψους 12 δις ευρώ.

– Βιώνουμε τη χειρότερη, την πιο ιδεοληπτική, την πιο ανίκανη, την πιο επικίνδυνη Κυβέρνηση που γνώρισε η χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά. Πληρώνουμε πολύ ακριβά τους πειραματισμούς του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου. Το τρίτο Μνημόνιο ήταν ένα Μνημόνιο αχρείαστο.

– Όσο πιο γρήγορα έχουμε εκλογές τόσο το καλύτερο για τη χώρα. Θέλουμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Για να ανασάνουν τα νοικοκυριά και να πάρουν δύναμη οι επιχειρήσεις. Και θέλουμε παράλληλα να συμμαζέψουμε το Κράτος και να το κάνουμε πιο λειτουργικό.

– Θα σταθούμε απέναντι στους Ευρωπαίους πιστωτές μας με αξιοπρέπεια και υπευθυνότητα. Ούτε ως ικέτες αλλά ούτε κι ως διεκδικητές παράλογων απαιτήσεων.

– Είμαστε εργατικός και φιλότιμος λαός. Αξίζουμε κάτι πολύ καλύτερο από την Κυβέρνηση που έχουμε σήμερα. Δεν πρέπει να μετατρέψουμε την αποτυχία του κ. Τσίπρα σε αποτυχία της Ελλάδας. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε».

Η ανάπτυξη θα έρθει από ιδιωτικές επενδύσεις – Πρωταγωνιστής ο τουρισμός

Μιλώντας σε εκπροσώπους παραγωγικών φορέων στην Κω, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ανάπτυξη της χώρας θα έρθει μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις με πρωταγωνιστή τον τουρισμό.

Βασικά σημεία από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

– Η ανάπτυξη θα έρθει από τον ιδιωτικό τομέα και από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που κόντρα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, επιβιώνουν σε συνεργασία με τους εργαζόμενους, επενδύουν και δημιουργούν θέσεις απασχόλησης. Δεν πρόκειται να μας σώσει κανένα μεγάλο Κράτος και κανένα Δημόσιο, το οποίο θα προσλαμβάνει κόσμο σωρηδόν, όπως πιθανόν να έκανε πριν από κάποια χρόνια. Αυτές οι εποχές τελείωσαν. Τις αφήσαμε πίσω μας.

– Πρεσβεύουμε ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής, το οποίο θέτει ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και το συμμάζεμα του Δημοσίου, για να μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε κάποιες δαπάνες… Θέλουμε να αφήσουμε την ιδιωτική οικονομία ελεύθερη και με στοχευμένες παρεμβάσεις να μπορούμε να ενθαρρύνουμε εκείνους τους κλάδους που έχουμε φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ο τουρισμός, προφανώς, είναι ο σημαντικότερος από αυτούς.

– Εντός λίγων ημερών, θα αρχίσει να υλοποιείται η συμφωνία της σύμβασης παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και η μεταβίβασή τους στην ουσία στη Fraport. Αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία την δρομολόγησε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν σημαντικά διαθέσιμα κεφάλαια για την αναβάθμιση όλων των περιφερειακών αεροδρομίων, συμπεριλαμβανομένης και της Κω. Έτσι θα μπορέσει η Κως να αποκτήσει και μια υποδομή, ως προς το αεροδρόμιο, αντάξια του αριθμού των επισκεπτών που επιλέγουν να την επισκέπτονται κάθε χρόνο.

– Εξαιρετικά σημαντική είναι η διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος και μέσα από την κρουαζιέρα… Έχουμε την υποχρέωση να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές, ώστε να μπορούμε να προσελκύσουμε κρουαζιερόπλοια, γιατί και η κρουαζιέρα ενδιαφέρεται σήμερα να ανοίξει καινούργιους προορισμούς».

– Έχουμε μια Κυβέρνηση η οποία αντιμετώπισε την επιχειρησιακή διάσταση του προσφυγικού προβλήματος με τεράστια ανεπάρκεια. Ένας από τους λόγους που σήμερα ακόμα υπάρχουν αυξημένοι αριθμοί προσφύγων και μεταναστών, όχι μόνο στην Κω, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, έχει να κάνει με το γεγονός ότι, δυστυχώς, υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στην επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου, με αποτέλεσμα, να μην γίνονται επαναπροωθήσεις και επιστροφές στην Τουρκία. Αυτός είναι ο βασικός τρόπος με τον οποίο μπορούν να αποσυμφορηθούν τα νησιά».

– Εμείς δεν έχουμε πει πολλά πράγματα, δεν έχουμε αναλάβει πολλές δεσμεύσεις. Αλλά έχουμε πει ότι θα μειώσουμε το Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%. Είναι μια από τις λίγες δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, γιατί θεωρούμε ότι, ως μια πρώτη κίνηση, θα είναι τουλάχιστον μια βασική ανακούφιση για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής».